A Baranya Vármegyei Kormányhivatal várakozásai szerint az idei évben a vármegyében legalább 1200 diák állhat munkába július 1-jétől a Nyári diákmunka programnak köszönhetően, amelyre ezúttal közel 160 millió forint forrás áll rendelkezésre. A tudnivalókról – a baranyai adatok, információk ismertetésével – a vármegye egyik kiemelt turisztikai látnivalójánál, a szigetvári Zrínyi várnál tartott sajtótájékoztatót dr. Horváth Zoltán főispán és Nagy Csaba, a térség országgyűlési képviselője.

A Baranyában is nagy népszerűségnek örvendő, a fiatalkori inaktivitás csökkentését, a korai munkatapasztalat- és munkajövedelem-szerzést elősegítő országos program bértámogatással ösztönzi a középiskolások, egyetemisták vakációs foglalkoztatását. A programba 16 és 25 év közötti, nappali tagozaton tanuló diákok jelentkezhetnek, akik jelenleg nem állnak munkaviszonyban és nincs vállalkozási jogviszonyuk. A programra regisztrált fiatalokat ezúttal is a mezőgazdaságban, a turizmusban vagy a vendéglátásban működő vállalkozások, valamint az önkormányzatok foglalkoztathatják.

– Baranya vármegyében összesen közel 160 millió forintos keretet áll rendelkezésre a 2023. évi program támogatásaira. A keretösszeg felhasználásával minimálisan 1200 diák nyári foglalkoztatását szeretnénk elősegíteni, bízva abban, hogy legalább akkora lesz az érdeklődés, mint a tavalyi évben – hangsúlyozta dr. Horváth Zoltán főispán.

Nagy Csaba arról beszélt, hogy a szigetvári térségben számos fontos beruházás, fejlesztés történt az elmúlt időszakban. – A sajtótájékoztatónak helyszínt adó Zrínyi Vár megújulása nemcsak jelentős turisztikai vonzerőt, de munkahelyeket, munkalehetőséget is jelent, a nyári szezonban pedig akár a fiatalok is itt nyerhetnek bepillantást a munka világába – emelte ki.

 

 

Az eseményen részt vett két olyan diák is, akik a tavalyi évben már csatlakoztak a nyári diákprogramhoz: egyikük a szigetvári várban, másikuk pedig a gyógyfürdőben vállalt feladatot. Elmondásuk szerint a tavalyi tapasztalatok egyértelműen arra ösztönözték őket, hogy az idén is éljenek ezzel a lehetőséggel, hiszen számukra is fontos, hogy bizonyítsák önállóságukat, és saját munkájukkal szerezzék meg a pénzt akár a nyári szórakozáshoz, kikapcsolódáshoz, akár egy-egy vágyott márkás ruhához, cipőhöz.

A program iránt érdeklő fiatalok a járási hivatalok foglalkoztatási osztályain regisztrálhatják magukat, a munkáltatók pedig szintén ott nyújthatják be támogatási kérelmeiket a 2023. július 1. és 2023. augusztus 31. közötti időtartamban kezdődő és befejeződő foglalkoztatás vonatkozásában.

A programról és támogatási feltételekről részletesen a www.munka.hu oldalon olvashatnak.

(Baranya Vármegyei Kormányhivatal)