Az allergiások száma évről évre növekszik, hazánkban jelenleg mintegy 2,5 millió ember szenved valamilyen allergiás megbetegedésben. A legtöbbeknek - közel egymillió embernek - a parlagfű pollenje okoz gondot, ráadásul a parlagfű-allergia megnöveli a további allergiák kialakulásának esélyét is. Ezért is fontos az a tájékoztató, illetve szakmai munka, amellyel a kormányhivatalok a parlagfű elleni küzdelmet segítik, illetve az allergiások mindennapjait igyekeznek megkönnyíteni.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ szakmai irányításával működő Aerobiológiai Hálózat országszerte 20 állomáson számos allergén, 38 növény és 3 gomba légköri jelenlétét méri. A Pécsett található pollencsapda adatait a Baranya Megyei Kormányhivatal népegészségügyi szakemberei dolgozzák fel. A mintavétel az Európában egységesen alkalmazott Hirst-típusú térfogati mintavevővel történik. Az eljárás során egy 2 cm széles szalag felületére tapadnak a vizsgálni kívánt részecskék, az ebből kiértékelt mérések 24 órás időtartamot fednek le. Az aktuális, naprakész információk mindenki számára elérhetők a https://efop180.antsz.hu/polleninformaciok oldalon, ahol számos egyéb hasznos tájékoztatót is találnak az allergiában szenvedők.

A jelenlegi adatokat vizsgálva jól látható, hogy jelenleg Baranya megyében – hasonlóan az ország más területeihez – a parlagfű pollenje nagyon magas koncentrációban van jelen a levegőben. A parlagfű pollenjére minden tizedik magyar allergiás, azaz közel egymillió embert érint ez a probléma. A kormányhivatalok népegészségügyi hatósága az allergiásokat naprakész polleninformációkkal, hasznos tanácsokkal segíti a tünetek enyhítésében. A 2013 óta működő Parlagfű Bejelentő Rendszer pedig az allergiát okozó gyomnövény elleni védekezést támogatja. Ez utóbbinak köszönhetően az interneten, illetve a kormányhivatal parlagfű-koordinátoránál bárki jelezheti, ha parlagfüves területet észlel, így a jelzés közvetlenül az ellenőrzésre jogosult illetékes hatóságokhoz – belterület esetén a jegyzőhöz, külterület esetén a kormányhivatalhoz – jut el, amely megteszi a parlagfű elleni hatékony védekezés érdekében szükséges lépéseket.

Már kialakult szezonális allergia esetén általános ajánlás a betegek részére, hogy az illető növény virágzásnak kezdete előtt célszerű preventív okokból megkezdeni azoknak a gyógyszereknek a szedését, amelyekkel a tünetek súlyossága mérsékelhető. Enyhe és közepesen súlyos szénanátha esetén antihisztamin tartalmú gyógyszerek szedése javasolt, és a tünetek (pl. orrfolyás) helyi kezelése. Súlyos tünetek esetén a helyi és a szisztémás kezelés kombinációjára kerülhet sor. A virágzási időszakon kívüli időszakban sokat segíthet a szakorvos felügyeletével zajló immunterápia is.
Fontos, hogy a pollenallergiában szenvedők folyamatosan kövessék nyomon a pollennaptárt, időben kezdjék el szedni a szakorvos által javasolt gyógyszereket, magas pollenterhelés esetén minél kevesebb időt töltsenek a szabadban, lehetőleg éjszaka szellőztessenek, az autóban cseréljék rendszeresen a pollenszűrőt, és magas pollenkoncentráció idején minél gyakrabban mossanak hajat, cseréljék az ágyneműt.

(Baranya Megyei Kormányhivatal)