2018. március 19-én sajtótájékoztató keretében ismertették az immár országossá vált „Neked MUNKA, nekem ÁLOM! elnevezésű érzékenyítő programot, amiben 2018-ben immár másodjára a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal is részt vesz.

Bács-Kiskun megyében 10 munkáltatóhoz vittek el fogyatékkal élőket az érzékenyítő program során, ami a sajtótájékoztatót követő napon meg is kezdődött a Kormányhivatalban, az egyik „álommunka” bemutatásával.

A „Neked MUNKA, nekem ÁLOM! program egy kezdeményezés Magyarországon, amely lehetőséget ad fogyatékos emberek és munkáltatók kötetlen találkozására egy nyílt nap keretében. Program célja egy napra összekapcsolni a megváltozott munkaképességű munkavállalókat és munkáltatókat azért, hogy rámutassanak arra, a fogyatékkal élő emberek a munka világára pozitív hatást gyakorolhatnak.

„Tapasztalataink szerint a fogyatékosságot övező félelmek és bizonytalanságok legsikeresebben személyes találkozással változtathatók meg, ezért a legfontosabb ebben a projektben a munkáltatók érzékenyítése, befogadóvá tétele a fogyatékkal élő személyek foglalkoztatása ügyében” – mondta Csősz Erika, a "PRO-TEAM" Nonprofit Kft programfelelőse.

A „Neked MUNKA, nekem ÁLOM!” program az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft., valamint a Salva Vita Alapítvány támogatásában valósul meg.


A kormányablakokban folyó munka iránt Flaisz Klaudia érdeklődött, így a kormányhivatal munkatársai a Deák téri kormányablakban várták március 20-án. Ott bemutatásra kerültek a fiatal hölgy kérése szerinti ügyintézési folyamatok, többek között a személyi-és lakcímigazolvány, és az útlevél kiállítás. A munkafolyamatok modellezése után a kormányablak munkatársai további érdekes információkat, tapasztalatokat osztottak meg az érdeklődő hölggyel.

A program a Kormányhivatalon kívül további 9 befogadó szervezet (Saloon Pizzéria, Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár, Attila Virágszalon, Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, Szent Imre Katolikus Óvoda és Általános Iskola, Mentsvár az állatokért és Környezetünkért Közhasznú Alapítvány, Artesia műhely, Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft., Makkai Mária műkörmös) jóvoltából többféle munkának a kipróbálására biztosít lehetőséget a fogyatékkal élőknek.

(Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal)