A települési vezetők alapvető feladatai közé tartozik, hogy katasztrófák, rendkívüli időjárás vagy a lakosság biztonságát érintő egyéb helyzet esetén megszervezzék és irányítsák a helyi védelmi munkálatokat.

Egyebek mellett erről is szólt dr. Sifter Rózsa kormánymegbízott, a megyei védelmi bizottság elnöke a polgármesterek és közbiztonsági referensek komplex védelmi igazgatási felkészítésére szervezett 2019. december 18-i program megnyitásakor a Megyeházán. Hasonló oktatásra rendszeresen sor kerül, jelen alkalom aktualitását az adta, hogy ősszel a megye 258 településéből 76 esetében új polgármestert választottak.

Az önkéntes képzésre 21 közbiztonsági referens és 118 polgármester jelezte részvételét, utóbbiak közt 22 volt az újonnan megválasztott. A közbiztonsági referensek a polgármester katasztrófák elleni védekezésre való felkészülési, védekezési, valamint helyreállítás szakmai feladataiban és rendvédelmi, honvédelmi teendőinél működnek közre. A felkészítést a belügyi és honvédelmi tárca szakembereiből álló oktatócsoport végezte. Kiemelt témaként került szóba a védelmi, katonai, katasztrófavédelmi igazgatás rendszere és feladatai, a közbiztonság, ezen belül a tömegkezelés, valamint a befogadó nemzeti támogatás, ami olyan katonai és polgári feladat, amit nemzetközi együttműködési kötelezettségéből adódóan lát el Magyarország a területén áthaladó vagy hosszabb-rövidebb ideig itt tartózkodó, baráti külföldi fegyveres erők megfelelő kezelése érdekében.

(Zalai Hírlap, Zala Megyei Kormányhivatal, fotó: Zala Megyei Kormányhivatal)