A nagy ősök példája kötelez bennünket – fogalmazott Balaicz Zoltán polgármester a városnapi ünnepi közgyűlésen, melyen részt vett Kövér László, az Országgyűlés elnöke, Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos, Rigó Csaba, a Közbeszerzési Hatóság elnöke, dr. Sifter Rózsa kormánymegbízott és dr. Pál Attila, a megyei közgyűlés elnöke.

Közös célunk, hogy Zalaegerszeg ne csak a múlt és a jelen, hanem egyben a jövő városa is legyen – mondta Balaicz Zoltán. A város vezetője hozzátette: azon munkálkodunk mindannyian, hogy valóra váltsuk közös álmunkat, amit úgy hívunk: Zalaegerszeg.

A polgármester ünnepi beszéde után az Országgyűlés nevében Kövér László is megköszönte a két Pro Urbe díjasnak, a Notre Dame Női Kanonok- és Tanítórend nővéreinek, valamint dr. Császár Tamás címzetes egyetemi docensnek, a Zala Megyei Szent Rafael Kórház osztályvezető főorvosának a munkáját. Mint fogalmazott: közös tulajdonságuk, hogy a saját életükön messze túlmutató szolgálatot teljesítenek. Megköszönte a helyi sportot támogatók tevékenységét is, és gratulált a ZTE FC-nek az NB I-be kerüléshez. A házelnök az ország eredményeit úgy összegezte: 2010 óta az állam szolgálja, s nem kiszolgáltatja nemzetét. Kövér László a vidéki Magyarországot a nemzet nagy lehetőségének nevezte. Zalaegerszeg jól gazdálkodik, és sokat tesz hozzá az ország fejlődéséhez - hangsúlyozta az Országgyűlés elnöke, kiemelve a járműipari tesztpálya jelentőségét.

A díjazottak közül a Pro Urbe díjat a Notre Dame Női Kanonok- és Tanítórend az oktatásban betöltött színvonalas tevékenységéért kapta meg. A rend nevében Francoise Debeaupte vette át a kitüntetést. A szerzetesrend 1929-től az államosításig működtetett leányokat nevelő elemi és polgári iskolát, valamint tanítóképzőt a megyeszékhelyen. A rendszerváltozás után újrakezdték tevékenységüket, a fenntartásukban működő Mindszenty általános iskolának, gimnáziumnak és kollégiumnak 700 diákja van.

A másik Pro Urbe díjas, dr. Császár Tamás a megyei kórházban a geriátriai, krónikus belgyógyászati és rehabilitációs osztályt vezeti. A helyiek egészségéért több évtizede végzett példaértékű munkájával, tudományos, valamint az idősek körében végzett ismeretterjesztő tevékenységével érdemelte ki az elismerést, mely, mint Balaicz Zoltán elmondta, munkatársainak is szól.

A Sport Mecénása díjat a Zalaszám Informatika Kft. kapta. A cég a helyi oktatási, kulturális és sportélet kiemelkedő támogatója, és több mint másfél évtizede névadó szponzora a Zalaegerszegi Atlétikai Clubnak. A díjat, Nagy Kálmán festőművész alkotását dr. Szász Péter ügyvezető vette át.

(Zalai Hírlap, Zala Megyei Kormányhivatal, Fotó: Zalai Hírlap)