2018. december 12-én, Zalaszentlászlón az Innovációs, Oktatási és Közösségi Központban Dr. Sifter Rózsa elnök, kormánymegbízott vezetésével ülésezett a Zala Megyei Államigazgatási Kollégium. A Kollégium 4 napirendi pontot tárgyalt meg. A kormánymegbízott felkérésére dr. Pál Attila, a Zala Megyei Közgyűlés elnöke köszöntötte a Kollégium tagjait, aki hangsúlyozta, hogy a következő időszakban három kiemelt cél áll a kormányzás középpontjában: a népességfogyás megállítása, a gazdaság rendbetétele és a magyar kultúra megtartása, gyökereinek ápolása.

Dr. Bíró Attila, a Miniszterelnökség hatósági ügyekért felelős helyettes államtitkára a 2018-2022. közötti kormányzati ciklus közszolgálati fejlesztési terveiről szóló előadásában célként fogalmazta meg a közigazgatás szolgáltató jellegének erősítését, amelynek keretében el kell érni, hogy az ügyintézés során a kormányablak minden igényt kielégítő találkozási pont legyen az állampolgár és az állam között, az észt modell tapasztalatait felhasználva fejleszteni kell az elektronikus közigazgatást. E célokat szolgálja a 2019 tavaszán a Miniszterelnökség által az Országgyűlésnek benyújtani tervezett, mintegy 700 törvénymódosítást tartalmazó újabb bürokráciacsökkentési csomag. Szólt a 2020. január elsejétől felálló közigazgatási bíróságokról és a kormányzati igazgatásról szóló törvény által hozott változásokról. Kérte az államigazgatásban dolgozók együttműködését annak érdekében, hogy a magyar államigazgatásban a középkortól kezdve hagyományos uralkodó szemléletet még inkább a szolgáltató jelleg váltsa fel.

Dr. Sipos Gyula r. vezérőrnagy, megyei rendőrfőkapitány a „Biztonság, mint a mindennapi érték megteremtése – a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság a lakosság szolgálatában” címmel tartott kisfilm vetítésével színesített előadásában számolt be a rendőrség infrastrukturális fejlesztéseiről és a bűnüldözés jelentősen javuló mutatószámairól. Kiemelte a határrendészeti feladatok jelentőségét, utalva arra, hogy a letenyei határátkelőhely forgalma 2014 óta megduplázódott.

Dr. Sifter Rózsa kormánymegbízott, a Kollégium elnöke előadásában a 2018. október 2-án, az országban tizedikként üzembe helyezett Kormányablak busz működésének tapasztalatait ismertette, kiemelve, hogy a mobilizált ügyfélszolgálat a megye 6 járásának 38 településén teljesített már szolgálatot. Hangsúlyozta, hogy a Kormányablak busz eljut azokhoz az állampolgárokhoz is, akik a koruk vagy a távolságok miatt csak nehezen tudják igénybe venni a kormányablakok szolgáltatásait.

Valamennyi tájékoztatót egyhangú szavazással, határozattal fogadta el a Kollégium.

(Zala Megyei Kormányhivatal)