November 16-án tartotta soros ülését a Zala Megyei Államigazgatási Kollégium. A testület ülésének meghívott előadói dr. Darák Péter, a Kúria elnöke, dr. Fülöp Valter, Zala megye rendőrfőkapitánya, Szabóné Mileji Ágota, a Magyar Államkincstár Zala megyei igazgatója, és Hess Sára, a Nemzeti Külgazdasági Hivatal nyugat-dunántúli régióvezetője voltak.

Rigó Csaba kormánymegbízott bevezetőjében elmondta, hogy a Jó Állam Fejlesztési Koncepció része az önkormányzati reform, a közigazgatás megújítását célul kitűző Magyary-program mellett az igazságszolgáltatási reformjáról szóló Moór Gyula-program. Régi, de mégis modern intézmények térnek vissza Magyarországon, mint a járás, a Kúria, a törvényszékek. A Jó Állam megteremtésében kormánytisztviselők, köztisztviselők, bírák, polgármesterek dolgoznak nap, mint nap . A Jó Állam három területe több ponton kapcsolódik egymáshoz, az egyik ilyen a közigazgatási bíráskodás – ahogy  kormánymegbízott fogalmazott, majd felkérte dr. Darák Péter urat előadásának megtartására.

A Kúria elnöke beszédében a közigazgatási bíráskodás helyzetét vázolta. Előadásában szó esett azokról a szerkezeti és formai változtatásokról, amelyek az államigazgatási reformhoz hasonlóan, nagymértékű változást hoznak a bíráskodás rendszerében.

A következő előadó, Dr. Fülöp Valter, Zala megye új rendőr - főkapitánya szeptember elsejével tért vissza szülőföldjére. Korábban több - a közvélemény széles érdeklődését kiváltó - kiemelkedő nyomozás résztvevője, irányítója volt. Ezúttal a Kollégium tagjait avatta be a megye közbiztonságával kapcsolatos elképzeléseibe.

Rigó Csaba a járások kialakításával kapcsolatos aktualitásokról tartott rövid tájékoztatót, majd Szabóné Mileji Ágota mutatta be a Magyar Államkincstár szervezetét és tevékenységét.

Ezt követően Hess Sára, a Nemzeti Külgazdasági Hivatal Nyugat-dunántúli Régiójának vezetője mutatta be az általa irányított szervezetet, amelynek feladata a külföldi befektetők magyarországi beruházásainak előkészítése, illetve a hazai kkv-k exporttevékenységének támogatása.

Az kollégiumi ülés végén írta alá dr. Fülöp Valter és Rigó Csaba azt a megállapodást, amely a Zala Megyei Kormányhivatal és a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság közötti együttműködésről szól. Az együttműködési megállapodás újabb lépés a közös hatékonyabb munka kapcsán, és várhatóan lesz még több hasonló kezdeményezés a megyében – hangzott el az aláírás után.

Az esemény befejezéseként Dr. Darák Péter Phd., Rigó Csaba  kormánymegbízott és dr. Fülöp Valter megyei rendőr-főkapitány tartott sajtótájékoztatót.

(Zala Megyei Kormányhivatal)