Hagyományos újévi fogadást tartottak Zalaegerszegen 2020. január 10-én, az eseményen dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter is beszédet mondott.

Zalaegerszeg egyike azon megyei jogú városoknak, amelyek meghallották az idő szavát, s az innovációra, a fenntartható fejlődésre kezdtek el összpontosítani – mondta el gondolatait a miniszter, megjegyezve: mindig nagy öröm az embernek a szülővárosába visszatérni, különösen, ha az a város Magyarország egyik legdinamikusabban fejlődő települése.

Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere ünnepi beszédében kifejtette: a zalai megyeszékhely a térség legeredményesebb települései közé vezető úton halad. Az elmúlt időszak közös munkája megmutatta, hogy együtt gondolkodva, összedolgozva, közösen képesek vagyunk pozitív irányba vinni a város – és vele együtt a helyi közösség – sorsát. Minden fejlesztés, felújítás, beruházás azt mutatja: a maga helyén mindenki kiválóan végzi a munkáját – tette hozzá.

Balaicz Zoltán az elmúlt évet összegezve kiemelte: a pályázati lehetőségek révén tovább javult a helyi életminőség. A város a helyi gazdaság fejlesztésével, az infrastruktúra modernizálásával és a képzési környezet átalakításával nyitott a jövő és az innováció felé – fűzte hozzá.

A polgármester az eredményeket számba véve rámutatott: tavaly tovább erősödött a helyi gazdaság, és újabb munkahelyek jöttek létre, az álláskeresők aránya 2,3 százalékra csökkent. Elkészült az egyetemen egymilliárd forintos ráfordítással az innovációs és tudásközpont, épül 646 millió forintos beruházás keretében a duális szakképző központ, 320 milliós ráfordítással pedig a gazdasági inkubátorház harmadik üteme – sorolta. Jelentős fejlesztések voltak az egyes városrészekben, melyek idén is folytatódnak, számos út és járda újult meg – egészítette ki.

Balaicz Zoltán arról is beszélt, hogy sok évtizedes álmodozás után 170 milliárd forintos beruházással épül a Zalaegerszeget az M7-es autópályával összekötő, a sármelléki nemzetközi repülőteret közvetlenül érintő M76-os kétszer kétsávos gyorsforgalmi út, és tervezési szakaszban van az M8-as úttal, vagyis Ausztriával összekötő út nyomvonala is. A legkiemelkedőbb és a külvilág számára is legismertebb fejlesztés azonban a 45 milliárdos beruházással, 265 hektáron megvalósított és már működő járműipari tesztpálya. Mindemellett sorban újultak és újulnak meg a bölcsődék, az óvodák, az iskolák, az orvosi rendelők, a szociális intézmények, a zöldfelületek, a kerékpárutak. A Modern városok program keretében, 9,5 milliárdos beruházással készül az új uszoda, tanuszoda és strand – tette hozzá a polgármester.

A fejlesztésekkel a jövő erős és sikeres Zalaegerszegét építjük, ahol gyermekeink és unokáink is boldogan és elégedetten élhetnek – folytatta Balaicz Zoltán, kiemelve: a boldogsághoz hozzátartozik még egy fontos dolog: a közösség, „melynek építésére Zalaegerszegen mindig is nagy hangsúlyt fektettünk, nem volt ez másként az elmúlt esztendőben sem”. Zalaegerszeg az eddigi eredményeivel bizonyította: készen áll a 21. század kihívásaira – zárta gondolatait a polgármester.

A beszédeket követően átadták Zalaegerszeg Innovációs Díját, amelyet ezúttal az Autóipari Próbapálya Zala Kft. és az Integrity Magánklinika Kft. érdemelt ki teljesítményével.

Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos pohárköszöntőjében hangsúlyozta, a jelenlévők célja ugyanaz: olyan megyét építeni, ahol jó élni és dolgozni is.

A rendezvényen, amelyre a város és a megye prominensei, egyben közéleti, politikai vezetők, cégek, intézmények, civil szervezetek első emberei kaptak meghívást, a Zala zenekar adott műsort.

Az eseményen dr. Sifter Rózsa, Zala megye kormánymegbízottja és Héder Miklós, a Zala Megyei Kormányhivatal főigazgatója is részt vett.

(Zalai Hírlap, Zala Megyei Kormányhivatal, Fotó: Zalai Hírlap, Zalamedia)