A KEHOP-5.2.2-16-2016-00018 azonosítószámú, a „Zala Megyei Kormányhivatal épületeinek energetikai fejlesztése” elnevezésű pályázat keretében befejeződött a Zalaegerszeg, Kossuth u. 9-11. szám alatti ingatlan felújítása.

Ebben az épületben található a kormányhivatal Társadalombiztosítási és Foglalkoztatási Főosztálya és a Zalaegerszegi Járási Hivatal Foglalkoztatási, Családtámogatási és Társadalombiztosítási Főosztálya, továbbá a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő Nyugat-dunántúli Területi Hivatala.

A beruházás keretében épülethatároló szerkezet szigetelése (1746 m2), nyílászáró csere (166 db) világításkorszerűsítés (747 db energiatakarékos lámpatest fényforrással együtt), fűtéskorszerűsítés, valamint napelemes rendszer kiépítése valósult meg. A beruházás költsége 124 millió 587 ezer forint volt, amelynek köszönhetően közel évi 8 millió forint energiaköltség-megtakarítás érhető el. A kivitelező az Andrame-Bau Kft. volt.

A szeptember 22-i átadási ünnepségen dr. Sifter Rózsa kormánymegbízott kiemelte, hogy az épület Zalaegerszeg egyik legfrekventáltabb helyén van, városképileg is fontos. Száz állami tisztviselő dolgozik itt. A Zala Megyei Kormányhivatal vezetője elmondta, hogy a felújítás alatt is zökkenőmentes volt az ügyfélfogadás, amiért köszönet jár a munkásoknak, a hivatal dolgozóinak, s az ügyeiket intéző állampolgároknak. A kormánymegbízott köszönetet mondott mindazoknak a szerveknek, amelyek hozzájárultak az összességében 1 milliárdos rekonstrukcióhoz, ami a kormányhivatal 10 épületét érinti.

Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos megjegyezte: Magyarország jelentős gazdasági fejlődése itt, Zalában különösen érezhető, ennek alátámasztásaként felsorolta az országos, sőt nemzetközi jelentőségű megyei beruházásokat. Orbán Viktor miniszterelnök szavait idézte: „Ami most zajlik, az csak bemelegítés”. Vigh László szerint talán aránytalannak tűnhetnek a beruházások területi eloszlásai Zalában, de ezt az indokolja, hogy Zalaegerszeg a megyeszékhely, s itt vannak többnyire az egész megyére kiterjedő intézmények, hivatalok.

Palich Etelka, területi közigazgatásért felelős helyettes államtitkár az államigazgatás területén 2010 óta történt jelentős változásokról adott összefoglalót. Kiemelte a járások újraéledését, a kormányhivatalok létrejöttét. Mindezekből az intézkedésekből az állampolgárok profitálnak - emelte ki. Az állam arca jó kezekbe került, utalva arra, hogy a humán erőforrások és az épületek megújulásának legnagyobb nyertese az ügyeit intéző állampolgár.

Az épület felújítását a kivitelező cég részéről Torma József jelentette készre. Az átadási ünnepséget a Himnusz és a Szózat foglalta keretbe és Mészáros Aliz (Ady-iskola) szavalata, továbbá Kovács Adél (Zrínyi-gimnázium) éneke tette bensőségessé. Az épületet Stróber László apátplébános áldotta meg az ünnepélyes szalagátvágás előtt.

(Zalatáj Kiadó, Zalaegerszegi Televízió, Fotó: Zala Megyei Kormányhivatal, Ifj. Vigh László)