Az idei évben második alkalommal hirdet pályázatot a mikro-, kis- és középvállalkozások munkahelyteremtő beruházásainak támogatására a Pénzügyminisztérium. A program megközelítőleg 600 kkv-nál mintegy 3000 új munkahely létrejöttét és még több munkahely megőrzését segítheti elő.

A központi program segítségével a kkv-k többek között új eszközöket, gépeket szerezhetnek be, a támogatási összeget ingatlanvásárlásra vagy bérleti díjakra is fordíthatják. A munkahelyteremtő támogatás regionális beruházási támogatás jogcímen vagy csekély összegű (de minimis) támogatásként nyújtható, amelynek mértéke nem regisztrált álláskereső esetén új munkahelyenként 1,5 millió forint lehet. Ezen felül a vállalatok – a jelenlegi munkaerőpiaci helyzethez igazodva – a korábbi felhívásokhoz képest magasabb összegű kiegészítő támogatásra pályázhatnak: kiközvetített álláskereső foglalkoztatása esetén új munkahelyenként 700 ezer forint, az elmúlt 12 hónap alatt kizárólag közfoglalkoztatási jogviszonyban foglalkoztatott személynél új munkahelyenként 1,5 millió forint, kedvezményezett járásban vagy településen új munkahelyenként további 400 ezer forint a kiegészítő támogatás mértéke.

Szintén újdonságot jelent, hogy hatodik életévét be nem töltött gyermekét saját háztartásában nevelő nő foglalkoztatása esetén új munkahelyenként 1,5 millió forint kiegészítő támogatást nyerhetnek el a pályázók.

A munkáltatónak vállalnia kell, hogy a beruházással létrehozott kapacitásokat, szolgáltatásokat a beruházás befejezésétől számított 3 évig folyamatosan fenntartja és működteti a térségben, egyúttal köteleznie kell magát, hogy a beruházási telephelyén a pályázat benyújtása előtti 12 hónapban meglévő átlagos létszámot fenntartja, és a létszámbővítésre legalább 2 éves folyamatos foglalkoztatási kötelezettséget vállal.

A munkaerő-piaci program pályázati időszaka 2018. július 23-ától nyílt meg és a 2018. szeptember 10-én zárul le. A pályázaton való részvételről, a pályázat feltételeiről és elkészítéséről a beruházás helye szerinti kormányhivatal foglalkoztatásért felelős szervezeti egysége – Zala megyében a Társadalombiztosítási és Foglalkoztatási Főosztály – ad tájékoztatást.

A mellékletek a kapcsolódó anyagok alól tölthetőek le.

(Pénzügyminisztérium)