A Szabadicsné Rádi Éva és Szabadics Zoltán magánvagyonából létrehozott Holnapocska Tábor 2019. május 3-án ünnepelte 10. születésnapját, az ország és a megye prominens személyiségeivel együtt.

Az ünnepségen az alapító, Szabadics Zoltán köszöntötte a megjelenteket. Elmondta: a táboroztatás elindításával az volt a céljuk, hogy abból a sok jóból, amit kaptak az élettől, visszaadjanak valamit a társadalomnak.

– Az első táborainkon olyan zalai gyermekek vehettek részt, akiknek családja nem engedhette meg magának a nyaralást – folytatta. – Ekkor Csapi fogadott be bennünket, majd a zalaszabari önkormányzatnak köszönhetően a Kis-Balaton ölelésében kezdtük el építeni élményparkunkat. Nagy előrelépés volt, amikor az Erzsébet a Kárpát- medencei Gyermekekért Alapítvány révén az ország valamennyi gyermekgyógyászattal foglalkozó klinikája lehetőséget kapott a beteg gyerekek táboroztatására. Felsorolni is nehéz lenne, mennyi - különböző betegségtípusokkal élő, vagy abból gyógyuló - fiatal mászta már meg a kötélpályáinkat, csúszott le a vadvízen, vagy szállt a levegőbe az ugratós hófánkon.

Ezt követően dr. Palkovics László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium minisztere méltatta a családot. Véleménye szerint elismerésre méltó, amit a Szabadics család az elmúlt tíz évben tett és jelenleg is tesz a gyógyuló gyermekekért. Az élményterápia hatása megkérdőjelezhetetlen, az itt töltött idő alatt a gyerekek fizikailag és lelkileg is megerősödnek.

– A házaspárnak köszönhető, hogy Zalaszabart ma már mindenki megtalálja a térképen – tette hozzá. – Persze a magántőke mögött meghúzódik egy olyan családi cég, melyre erős bástyaként támaszkodhat a tábor. A vállalat közel 300 munkatársával az ország meghatározó gazdasági szereplője, melynek dolgozói a Holnapocska Tábor fejlesztéséért és működtetéséért is sokat tesznek.

Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériuma család- és ifjúságügyért felelős államtitkára beszédében szintén a házaspár kivételes küldetéstudatát emelte ki. Hozzátette: már csak öt hét van hátra a nyári szünetig, s ilyenkor minden szülőt az foglalkoztat, hogy a gyerekek miként töltik el a szünidőt. Hangsúlyozta továbbá, hogy ha beteg gyermeket nevelnek a szülők, akkor megszaporodnak a tennivalók, itt Zalaszabarban azonban megfeledkezhetnek minden gondjukról.

Az eseményen részt vett még Rigó Csaba, a Közbeszerzési Hatóság elnöke, Manninger Jenő országgyűlési képviselő, miniszteri biztos, dr. Sifter Rózsa, Zala megye kormánymegbízottja, dr. Pál Attila, a Zala Megyei Közgyűlés elnöke, valamint Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg Megyei Jogú Város polgármestere.

(Zalai Hírlap, Zala Megyei Kormányhivatal, Fotó: Zalai Hírlap, Horváth Katinka)