Az eseménynek a zalaegerszegi Városi Sportcsarnok adott otthont, ahol a termelőkön és vásárlókon túl a mézlovagrendek képviselői is találkoztak egymással.

A kétnapos programot szombat délelőtt a lovagrendek belvárosi felvonulása nyitotta meg, akiket ezután a város polgármestere köszöntött. Balaicz Zoltán beszédét követően Czémán László elnök, a szervező Söjtör és Térsége Méhészeinek Egyesülete nevében kiemelte, a rendezvény célja az, hogy megismertessék az emberekkel a különféle méztípusokat és a méz jótékony hatásait. Szerencsére az elmúlt években nőtt a hazai mézfogyasztás, már megközelíti a fejenkénti 1 kilogrammot, ami eddig csak távlati cél volt – mondta az egyesület elnöke. A méz egy természetes édes anyag, amit a szervezetünk száz százalékosan tud hasznosítani. Rengeteg értékes nyomelemet és ásványi anyagot tartalmaz, vagyis a méz egy funkcionális élelmiszer – zárta gondolatait Czémán László.

A fent leírtakat erősítette meg Németh Zsolt méhész is, az Ambrózia Mézlovagrend vezetője, aki hozzátette: a Kárpát-medence minden tájegységének megvan a maga méze, amit a fesztivál keretében népszerűsítenek a lovagrendek. Zalában az akácméz a favorit, de persze más típusú mézeket is kóstolhattak és vásárolhattak a látogatók a sportcsarnokban.

A fesztivál keretében idén is sor került méhész-szakmai találkozóra, valamint jótékonysági futásra.

A megnyitó ünnepségen köszöntőt mondott dr. Sifter Rózsa, Zala megye kormánymegbízottja is. Az új magyar méhészeti program keretében számos intézkedést, támogatást vezetett be a kormány annak érdekében, hogy a méhészek munkáját segítse, a hazai mézfogyasztást tovább ösztönözze, a mézhamisítás mértékét csökkentse, valamint, hogy a technológiai korszerűsítést lehetővé tegye – hangsúlyozta a kormánymegbízott.

(Zalamedia, Zala Megyei Kormányhivatal, Fotó: Zalai Hírlap)