A Zala Megyei Kormányhivatal idén is pályaválasztási kiállításokkal és szakmabemutatókkal segíti az általános iskolás diákokat. A programsorozat első rendezvényének ezúttal is a nagykanizsai Zsigmondy Vilmos Szakképző Iskola adott otthont.

Több tucat szakmacsoporttal, gyakorlati bemutatóval, fórumbeszélgetéssel, pályázati lehetőséggel várták a diákokat, a pedagógusokat és a szülőket. Az ünnepélyes megnyitón Cseresnyés Péter miniszterhelyettes köszöntötte a megjelenteket. Hangsúlyozta: a jövő generáció képviselőinek nagy segítséget nyújt a pályaválasztási kiállítás abban, hogy a későbbiekben jól válasszanak hivatást.

– Jó hír, hogy egyre többen választanak kétkezi foglalkozást, szakmát életpályául. Nagyon sok, jó megélhetést biztosító munkakör létezik. A gazdaság erősödésével a fizetések is nőttek, a gyárakban, a szolgáltatóiparban dolgozó szakmunkások esetében is. Az elmúlt 7-8 évben ötvenszázalékos bérnövekedés történt több területen. Ma hazánkban nincs olyan, hogy munkanélküliség azok számára, akik dolgozni akarnak– fogalmazott Cseresnyés Péter.

Ezt követően Dénes Sándor polgármester mondott köszöntőt. Jelezte: a tanulókat meg kell ismertetni azokkal a szakmai lehetőségekkel, amelyek közül választhatnak.

– A döntés, hogy milyen irányban tanulnak tovább a gyerekek, az övék és a szüleiké. Azonban az orientációban mindenkire, így a családokra, a pedagógusokra, a szakemberekre is nagy feladat hárul – mondta Dénes Sándor.

A beszédek után a rajzpályázat legjobbjainak adta át az oklevelet dr. Sifter Rózsa kormánymegbízott. Majd a különböző standokat „szállták meg” a gyerekek. Sokan kacsingattak a vendéglátóipar irányába, azonban az iparos szakmák, köztük az asztalosok standját is érdeklődő fiatalok vették körül.

Jövő csütörtökön és pénteken Keszthelyen, a Pannon Egyetem Georgikon Karán, azt követően pedig november 22–24-én Zalaegerszegen, a Keresztury VMK-ban tartanak pályaválasztási kiállítást.

(Zalai Hírlap, Zala Megyei Kormányhivatal, Fotó: Zala Megyei Kormányhivatal)