Ismét dr. Sifter Rózsát nevezték ki Zala megye kormánymegbízottjává, a kormányhivatal több épülete is megújult a megyében, új kormányablakok nyíltak, munkába állt az első zalai kormányablak busz, tűzifával segítette a rászorulókat a megyei védelmi bizottság. Pár fontos momentum a Zala Megyei Kormányhivatal elmúlt egy esztendejéből.

Az alábbiakban a megyei kormányhivatal elmúlt évi munkájáról, az eredményekről és a tervekről adunk összefoglalót.

Kormánymegbízotti kinevezés

Dr. Sifter Rózsát július 1-jei hatállyal - 2016. január 1-je után immár második alkalommal - nevezték ki Zala megye kormánymegbízottjává. Az Országházban tartott ünnepségen 19 kollégájával „az ezeréves keresztény magyar állam képviseletére és a magyar emberek szolgálatára” esküdött fel. Dr. Sifter Rózsa lapunknak adott interjújában kiemelte: kormánymegbízottként a kormányzati célok és az ehhez kapcsolódó intézkedések pontos végrehajtása a feladata. A magyar kormány célkitűzése, hogy az elkövetkező évtizedekben országunk Európa egyik legélhetőbb államává váljon. Ahhoz, hogy ez megvalósuljon, a családtámogatási rendszer megerősítésére, a gazdaságfejlesztés növelésére, valamint a nemzeti identitás, a keresztény kultúra megőrzésére kell kiemelt hangsúlyt fektetni. Ehhez kapcsolódóan a közigazgatást is úgy kell működtetni, hogy megfeleljen ezeknek a kihívásoknak, és támogatni tudja ezen kormányzati szándék megvalósítását - ismertette a kormánymegbízott.

Fontos feladatnak nevezte továbbá az ügyszámok és a bürokrácia további csökkentését, az egyik legnagyobb kihívásnak pedig az elektronikus közigazgatás fejlesztését, valamint az otthonról történő ügyintézés lehetőségeinek bővítését tartja. Kiemelte: folytatni kell a már elindított fejlesztéseket, annál is inkább, mivel megyénkben olyan államigazgatási munka zajlik, ami biztos támaszt, segítséget jelent az állami célok megvalósításához, és amely alapul szolgál ahhoz, hogy a kormányzat a jövőben is nagy lehetőséget lásson Zala megyében.

A hivatali ügyintézés, mint szolgáltatás

A kormányhivatali rendszer 2011.01.01-jei kiépítésével a korábban más-más szervezetek (szám szerint közel hatvan) által kezelt valamennyi ügytípus egy helyre került, így az állampolgárok gyorsan és hatékonyan intézhetik ügyeiket. Az átalakítás óta sok ügy intézése jóval egyszerűbb, közülük számos ingyenes lett. A kormánymegbízott Tuzson Bencét, a Miniszterelnökség közszolgálatért felelős államtitkárát idézve hangsúlyozta: „A magyar kormány célja a rossz és hosszadalmas eljárások kiiktatása, és a szolgáltató állam kiépítése, amelynek egyetlen feladata, hogy az embereket szolgálja, miközben a közösség érdekében létrejött szabályokat következetesen betartatja”.

Számos épület újult meg megyeszerte

A közigazgatás fejlesztése lépcsőről-lépcsőre halad a megyében. A szervezeti átalakítás már lezajlott, mindemellett idén számos infrastrukturális fejlesztés is megvalósult, - emelte ki a kormánymegbízott.

Egy több mint 55 millió forintos fejlesztésnek köszönhetően Zalakaroson modern, ügyfélközpontú kormányablakká alakították át a korábbi okmányirodát, az ünnepélyes avatót március végén tartották. Ez volt a nyolcadik kormányablak a megyében, mely céljának megfelelően - 4 munkaállomással - teljes körű szolgáltatást nyújt az állampolgároknak a különféle államigazgatási ügyektől az okmányok érvényesítéséig, közölte dr. Sifter Rózsa. Az ügyfélszolgálatot megnyitása óta közel 5.500 fő kereste fel ügyintézés céljából.

Nem kellett sokáig várni a megye kilencedik, s egyben Zalaegerszeg második kormányablakának megnyitásáig. Ez a megyeszékhely egyik emblematikus épületében, a Munkácsy utcán sokáig üresen álló Zónában kapott helyet. Az öt munkaállomással rendelkező, kormányablakká átalakított épületet 364 millió forintos hazai és 45 millió forintos uniós forrásból kilenc hónap alatt újították fel.

Május közepén fejeződött be Nagykanizsán, a Sugár u. 4. szám alatt a kormányhivatal több szervezeti egységének helyet adó épület korszerűsítése, a kivitelezés költsége meghaladta a 108 millió forintot. A dél-zalai városban korábban megújult már a járási hivatal, az úgynevezett „kék ház”, továbbá a földhivatal is. Dr. Sifter Rózsa kormánymegbízott kiemelte: a felújítással évi 2 millió forintos energiamegtakarítás realizálható. A program keretében megvalósuló beruházásokkal pedig éves szinten összességében több, mint 32 millió forintos megtakarítás érhető el.

A Keszthelyi Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztályának épülete is megújult, a cél ez esetben is az energiahatékonyság növelése volt. Az idei projekttel a 2015-ben megkezdett felújítási munkálatokat folytatták. A korszerűsítésnek köszönhetően nagyságrendileg 1,5 millió forinttal csökken a hivatal energiaköltsége. A felújított épületet május legvégén adták át.

Munkába állt az első zalai kormányablak-busz

Az épületek megújítása mellett ősszel tovább bővült az igénybe vehető szolgáltatások köre is.

Az idei évben elindított kormányablakbusz-program célja, hogy az állami szolgáltatások lakhelytől függetlenül mindenki számára azonos minőségben legyenek elérhetőek, hisz a kormánya számára különösen fontosak aprófalvaink, kistelepüléseink - ismertette a kormánymegbízott.

Zala 6 járásában, összesen 38 településen kezdte meg működését október 2-án az első zalai kormányablak busz, s a tapasztalatok egyértelműen pozitívak. A mobilizált ügyfélszolgálati irodában az ügyfelek több mint kétezerféle ügykört kezdeményezhetnek, illetve ennyi témában kaphatnak tájékoztatást a különféle eljárások menetéről.

Cél az ügyfélkapcsolati rendszerek fejlesztése

A kormány hangsúlyosan törekszik arra, hogy a közigazgatásban dolgozó munkatársak számára a lehető legjobb munkafeltételeket biztosítsa, ennek pozitív hatásait ugyanis az ügyfelek fogják érezni – mondja a kormánymegbízott, aki úgy véli: az állam gyakorlati találkozási pontja az emberekkel leginkább a közigazgatáson, azon belül is a kormányhivatalokon keresztül valósul meg, ezért az ottani lelkiismeretes és színvonalas munkavégzés az állam egészének működéséről ad képet a polgároknak. Tuzson Bence az Ügyfélkapcsolati rendszerek fejlesztése című projekt őszi, Zala megyei nyitórendezvényén arról beszélt: a közigazgatási rendszer mérföldkő jelentőségű fejlesztésével gyorsabb, egyszerűbb, egységes és jó minőségű ügyfélkiszolgálás valósul meg, mely hatással lesz az egész magyar közigazgatásra.

További kiemelt törekvés az e-ügyintézés szélesítése, vagyis, hogy minél több ügy elektronikusan – akár - mobiltelefonról is intézhető legyen. Mindennek megvalósításában központi szerepet kap a Zala Megyei Kormányhivatal gesztorságával elindult projekt, amelyben a két konzorciumi partner a Miniszterelnökség és a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség. A projekt megvalósításához 5 milliárd 950 millió forint uniós forrás áll rendelkezésre.

Tuzson Bence úgy fogalmazott: a zalai fejlesztési projekt megteremti a hátterét annak, hogy erősödjön Magyarországon az elektronikus ügyintézés.

A védelmi bizottság az emberek szolgálatában

A magyar kormány a szolgáltató állam megteremtését tűzte ki célul, mely törekvéshez a Zala Megyei Védelmi Bizottság tevékenysége is nagymértékben hozzájárul.

A szervezet 2012 óta segíti a téli időszakban a legelesettebb, legrászorultabb családok tűzifával való ellátását. Az elmúlt hat évben több mint 350 zalai családot támogattak ily módon, idén februárban pedig hetven család részesült 2-2 köbméter tűzifasegélyben, és a legrászorultabbak átvehettek egy-egy tartós élelmiszert tartalmazó csomagot is.

A Zala Megyei Védelmi Bizottság eseménydús évet tudhat maga mögött: februárban az extrém mennyiségű hóesés tette próbára a vonatkozó időszakokra kidolgozott eljárásrendet, ami végül sikeresen vizsgázott. Június elején a megye déli, délnyugati részén kialakult zivatar okozott villámárvizeket, sárfolyásokat és jelentős áramellátási zavart, míg szeptemberben a keszthelyi járásban volt özönvízszerű esőzés.

A rendkívüli időjárási helyzet kezelése megyénkben hatékony, arányos és eredményes volt, köszönhetően a lakosság, valamint a védelmi közigazgatás szervezetei, a polgármesterek és a katasztrófavédelemben működő hivatásos szervek együttműködésének - szögezte le dr. Sifter Rózsa, aki a megyei védelmi bizottság elnöke is egyben. Kiemelte: a megye területén a vihar emberéletet nem veszélyeztetett.

A viharok után a kormányhivatal szakmai szervei, együttműködve a katasztrófavédelemmel és a polgármesterekkel, biztosították a települések vis maior pályázatainak elbírálásához a helyszíni ellenőrzések időbeni és törvényes végrehajtását. 75 önkormányzat összesen 120 pályázatot adott be, a becsült támogatási összeg meghaladja a 1,5 milliárd forintot – ismertette a kormánymegbízott.

Ülésezett a Zala Megyei Államigazgatási Kollégium

December közepén a megye vezetőinek rézvételével Zalaszentlászlón tartotta meg soros éves ülését dr. Sifter Rózsa elnök, kormánymegbízott vezetésével a Zala Megyei Államigazgatási Kollégium, mely több napirendi pontot is megtárgyalt. Az ülésen dr. Bíró Attila, a Miniszterelnökség hatósági ügyekért felelős helyettes államtitkára „a jelen kormányzati ciklus közszolgálati fejlesztési tervei” című előadásában egyebek mellett a közigazgatás szolgáltató jellegének erősítését hangsúlyozta, amelynek keretében el kell érni, hogy az ügyintézés során a kormányablak minden igényt kielégítő találkozási pont legyen az állampolgár és az állam között. Dr. Sipos Gyula r. vezérőrnagy, megyei rendőrfőkapitány a rendőrség infrastrukturális fejlesztéseiről és a bűnüldözés jelentősen javuló mutatószámairól számolt be előadásában.

NEMZETGAZDASÁGI SZEMPONTBÓL KIEMELT JELENTŐSÉGŰ BERUHÁZÁSOK

A Zala Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott koordinációs feladat-és hatáskörébe tartozik a nemzetgazdasági szempontból kiemelt, félszáznál is több Zala megyei beruházás megvalósulásának nyomon követése, továbbá annak keretében a beruházást nehezítő - kormányhivatali és járási hivatali hatáskörbe tartozó hatósági eljárások során jelentkező - akadályok elhárítása. A beruházások mielőbbi megvalósulása érdekében a kormánymegbízott a hatóságok és a beruházók közötti hatékony, gyors információáramlás biztosítása érdekében több együttműködési fórumot is biztosít. A folyamatos figyelemnek köszönhetően a projektek előrehaladása (,például a megyeszékhelyi és a nagykanizsai ipari parki fejlesztések, továbbá az M76-os és M70-es utat érintő közlekedési infrastruktúra fejlesztés) az elmúlt évben is zökkenőmentes volt. Az egyik legkiemeltebb projekt a Zalaegerszegen épülő járműipari tesztpálya. A beruházás első szakasza lezárult, elkészült több pályaelem, a reprezentációs célokat szolgáló fogadóépület, valamint a kiszolgáló technikai épület, melyek már a használatbavételi engedélyt is megkapták - ismertette a kormánymegbízott. A beruházás megvalósítása halad tovább, a kivitelező a partnerei igényeihez igazítva folyamatosan alakítja a soron következő ütemeket, amelyek így kihívások elé állítják a hatóságokat is. A beruházás még sikeresebb lebonyolításához koordinációs tevékenységével szervezetünk is nagymértékben hozzájárul.

(Zalai Hírlap, Zala Megyei Kormányhivatal, Fotó: Zala Megyei Kormányhivatal)