Elhelyezték a Mindszenty-iskola új torna- és vívócsarnokának alapkövét. A 3,3 milliárd forintból megépülő létesítményt jövő nyáron adják át a gyermekeknek.

A Mindszenty-iskola udvarán gyűlt össze 2019. október 8-án a 700 fős diákság, a tantestület, a magyar kormány, a helyi önkormányzat, a kormányhivatal, az egyházak, az építészszakma és a közélet több képviselője, hogy szemtanúja legyen, amint a 2017-ben elhatározott építkezés ünnepélyes keretet kap. A Mindszenty-iskolában az új sportcentrum és vívócsarnok széles összefogás nyomán 3,3 milliárd forintból épül meg, elkészültét 2020 nyarára várhatjuk.

A ceremónián részt vett Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, aki beszédében Mindszenty József hercegprímás életét, küzdelmét méltatta. Arra figyelmeztetett: az igazságában hajlíthatatlan egyházi méltóság példa lehet a hitben megerősödő ország számára.

A Notre Dame Női Kanonok- és Tanítórend zalaegerszegi rendfőnöknője, Francoise Debeaupte elmondta, 1993-ban, 40 évi szétszóratás után gondolták úgy a nővérek, hogy újrakezdik tevékenységüket Zalaegerszegen. Hittek a keresztény nevelés társadalomra gyakorolt jótékony hatásában, s évekkel ezelőtt kezdtek hozzá a sportcentrum létrejöttét szolgáló szervezéshez. A sport az élet iskolája, a fizikai erőfeszítés fokozza a szellemi teljesítményt, megtanít tisztelni az ellenfelet, kitartást, küzdési képességet ad, mondta a rend főnöknője, hozzátéve, a „mindenkinek használni, senkinek sem ártani” jelmondat jegyében teszik továbbra is a dolgukat.

Balaicz Zoltán polgármester felidézte az épület és az intézmény történetét, benne az 1948-as államosítást, a nővérek eltávolítását. Elismeréssel adózott a rend itteni tagjainak áldozatos munkája előtt, jelezve, ezért Pro Urbe díjat is adományozott a város.

Dr. Székely János szombathelyi megyés püspök angolul köszöntötte Michael August Blume (amerikai katolikus pap, verbita szerzetes, szentszéki diplomata) magyarországi apostoli nunciust, majd szintén Mindszenty József kapcsán az otthon, a templom és az iskola szoros egységének szükségességét, emberformáló szépségét emelte ki. Örömét fejezte ki, hogy hazánk ma is arra a sziklára épít, amire Szent István, a család és a hit értékét helyezve középpontba.

Ezt követően Kürnyek Róbert plébános és Dr. Márfi Gyula nyugalmazott veszprémi érsek kért áldást a munkára, majd Michael August Blume magyar nyelven köszöntötte az egybegyűlteket és áldotta meg az időkapszulát, amelyet a Szentszék képviselője, Gulyás Gergely miniszter, Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos, és Balaicz Zoltán polgármester helyezett el.

A Zala Megyei Kormányhivatal képviseletében Dr. Sifter Rózsa kormánymegbízott vett részt a rendezvényen. A ceremónia szentmisével folytatódott.

(Zalai Hírlap, Zala Megyei Kormányhivatal, Fotó: Zalai Hírlap)