A kormányablakok és okmányirodák a választásokat megelőző időszakban is prioritásként kezelik a személyazonosításra alkalmas okmányok ügyintézését. Így lesz ez az európai parlamenti választást megelőző szombaton és a választás napján is. Szombaton 8 és 14 óra között, vasárnap 6 és 19 óra között Zalában tíz helyszínen biztosítja a kormányhivatal az ügyintézés lehetőségét.

–Áder János köztársasági elnök úr 2019. május 26-ára tűzte ki az európai parlamenti választások időpontját –bocsátja előre dr.Sifter Rózsa kormánymegbízott. Mióta az Európai Unió tagjai vagyunk, ez a negyedik választás, amin a magyar állampolgárok szavazhatnak. Ugyanakkor ez a mostani voksolás,teszi hozzá a kormánymegbízott, fontosabb minden eddiginél, hiszen többről döntünk, mint a következő 5 év.

–A cél továbbra is az, hogy támogatni tudjuk a magyar gazdaságot, ideértve a magyar gazdákat is, továbbá, hogy folytathassuk azt az utat, amin elindultunk. S ahhoz, hogy élhessünk ezen fontos állampolgári jogunkkal, a voksoláson való megjelenésre mindössze fél órát kell szánni az életünkből – jegyzi meg dr. Sifter Rózsa.

A választásra jogosult állampolgárok azonban csak a jogszabályban előírtak szerinti érvényes okmányok birtokában élhetnek szavazati jogukkal, figyelmeztet a kormánymegbízott. A korábbi évek tapasztalatai pedig azt mutatják: sokan a választást megelőző napokban vagy a választás napján szembesülnek azzal, hogy okmányuk lejárt, esetlege l veszett, ezért a kormányhivatal lehetőséget biztosít arra, hogy a szavazáshoz szükséges, érvényét vesztett okirat pótolható, beszerezhető legyen a kormányablakokban, okmányirodákban.

–A korábbi választási időszakok során kialakított jó gyakorlat folytatásaként idén is gondoskodunk arról, hogy a szavazás hétvégéjén, azaz szombaton és vasárnap a választópolgárok pótolhassák a voksoláshoz szükséges okmányaikat,így például lehetőség lesz ideiglenes személyazonosító igazolvány, személyi azonosítót és lakcímet igazoló hatósági igazolvány kiállítására, továbbá az elkészült okmányok átvételére –sorolja dr. Sifter Rózsa.

Május 25-én 8-tól 14 óráig, 26-án 6 órától 19 óráig Zala megyében tíz helyszínen biztosítják az ügyintézés lehetőségét. Nyolc kormányablakban: Nagykanizsán, Keszthelyen, Hévízen, Lentiben,Letenyén, Zalaszentgróton, Zalakaroson és Zalaegerszegen a Kossuth utca 17-19. szám alatti kormányablakban,továbbá két okmányirodában:Pacsán és Zalalövőn. (Zalaegerszegen a Munkácsy utcában, az egykori Zóna épületében található kormányablak az EP választás napján nem tart ügyfélfogadást.)

A kormányablakok pontos nyitva tartása és a kormányablak-buszok menetrendje elérhető a kormányhivatal honlapján és a Facebook-oldalán is. –A közigazgatás 2011 ben megkezdett átalakítása óta számos eredménnyel büszkélkedhetünk –folytatja dr.Sifter Rózsa. –Az országban több száz kormányablak nyílt, és emellett 11 kormányablak-buszt is üzembe helyeztek,ebből egyet Zala megyében. Ezek, mint mobil ügyfélszolgálati irodák, napi szinten szolgálják az állampolgárokat, megkönnyítve közigazgatási ügyeik intézését. A Zala megyében működő kilenc kormányablak tavaly 330 616 ügyfelet fogadott, idén április végéig bezárólag pedig összesen 113 929 fő vette igénybe a kormányablakok szolgáltatásait. Míg tavaly átlagosan napi 1375 ügyfelet szolgáltak ki a megyében található kormányablakok, ez a szám idén 1418-ra emelkedett. A még teljesebb ügyintézés érdekében a helyi kormányablakok épületében, négy helyszínen, Lentiben, Zalaszentgróton, Letenyén és Keszthelyen NAV-ügyfélszolgálatok is az állampolgárok rendelkezésére állnak, emeli ki dr. Sifter Rózsa.

–Magam és a munkatársaim nevében biztosíthatom arról az állampolgárokat, hogy mi az uniós választás napján és azt megelőzően is azon leszünk, hogy gördülékenyen menjen az esetlegesen lejárt és a szavazáshoz szükséges okmányok ügyintézése –hangsúlyozza a kormánymegbízott. –Arra biztatok minden magyar állampolgárt, hogy éljen szavazati jogával, és lehetőség szerint vegyen részt az európai parlamenti választáson. Én a családommal biztosan ott leszek.

(Zalai Hírlap, Zala Megyei Kormányhivatal, Fotó:Zala Megyei Kormányhivatal)