Félszáz rászoruló zalai családnak juttat egy-egy erdei köbméter tűzifát a Zala Megyei Védelmi Bizottság ezekben a hetekben – számolt be dr. Sifter Rózsa kormánymegbízott, a védelmi bizottság elnöke Zalaegerszegen, Bazitán, ahol Lekics Tibornénak és családjának adták át a tüzelőt.

Zala megye kormánymegbízottja a tűzifa 2020. február 6-ai átadásán emlékeztetett: a védelmi bizottság az akciót 2013 óta minden télen megszervezi, és a Magyar Földgáztároló Zrt. felajánlásának köszönhetően eddig mindösszesen 500 zalai család kapott ingyen tűzifát, amelyet az Omega GM Kft. szállít ki térítésmentesen. A napokban már több mint húsz családhoz eljutottak a szállítmányok, az utolsó február 15-ig indul útnak – tette hozzá.

Télvíz idején fokozottabb figyelem illeti mindazokat, akik maguk nem tudják megoldani a tüzelő beszerzését – fogalmazott Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos az akció bazitai állomásán. A településvezetők felelőssége, hogy az egészségügyi vagy más gondok miatt rászorulók időben segítséget kapjanak – fűzte hozzá.

A tűzifa támogatásban részesülő Lekics Tiborné arról szólt, hogy férjével két kamaszlányt nevelnek, és velük él az édesanyja is. Helyzetüket nehezíti, hogy őt magát egészségügyi okokból leszázalékolták, így főleg férje keresetére vannak utalva. Mind mondta, a lehetőséget Szilasi Gábor, a térség önkormányzati képviselője vetette fel számukra, és örömmel fogadták a segítséget.

Tófejen hasonló események zajlottak csütörtökön délután, itt Bakó Dávidék udvarára tolatott be a fát szállító teherautó. A házigazda elmondta, hogy édesanyjával és nevelőapjával nyáron költöztek a faluba Tapolcáról. Azóta minden segítséget megkapnak az önkormányzattól, a tűzifa lehetőségét is Horváth Zoltán polgármester vetette fel, amely nagy segítség számukra. A saját készletet kiegészítve a következő hetekben nem lesz gond a tüzelővel, fogalmazott a Zalaegerszegen biztonsági őrként dolgozó fiatalember. Az akció kapcsán Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő, miniszteri biztos kiemelte: köszönet illeti a vállalkozást, amiért évek óta önzetlenül segít eljuttatni a tűzifát a rászoruló családoknak.

Az akció szervezői pénteken egy keszthelyi családnak adták át a téli időszakban nélkülözhetetlen segítséget.

Az átadáskor Manninger Jenő országgyűlési képviselő arról szólt, hogy az ő körzetében is a polgármester javaslata alapján dől el, kihez jut tüzelőanyag. Nagy Bálint polgármester pedig azt hangsúlyozta, hogy a rászorulók segítését fontos kötelességnek érzi.

Dr. Sifter Rózsa egyben felhívta a figyelmet, hogy mindenki figyeljen a tüzelőberendezések biztonságos használatára, és ahol gázzal biztosítják a meleget, ott a szén-monoxid elleni védekezésre is.

A tüzelő mellé a kormánymegbízott és az országgyűlési képviselők élelmiszercsomagokat is átadtak az érintett családoknak.

(Zalai Hírlap, Zala Megyei Kormányhivatal, fotó: Zala Megyei Kormányhivatal)