A munkásszállók létrehozását segítő kormányzati támogatással elsőként Zalaegerszegen épülhetett meg a Göcseji út és Platán sor sarkán álló, 180 férőhelyes munkásotthon, amelynek kivitelezéséhez az önkormányzat 240, a kormány pedig 360 millió forinttal járult hozzá.

Varga Mihály az épület május 13-ai átadásán emlékeztetett: Magyarországon 2010-ben közel 12 százalék volt a munkanélküliség, amely ma már 3,6 százalékra csökkent. A pénzügyminiszter kiemelte: a munkahellyel rendelkezők száma 820 ezerrel emelkedett, közülük pedig 700 ezren a magánszférában találtak munkát. A foglalkoztatottság 15 százalékponttal nőtt, és a felnőtt lakosság 70 százaléka tölt be álláshelyet, ami meghaladja az uniós átlagot is – hívta fel a figyelmet a tárcavezető. Varga Mihály szólt arról, hogy a munkanélküliek képzésével, a közfoglalkoztatottak munkaerőpiacra való visszajuttatásával, illetve a nők és az időskorúak számára kínált rugalmas foglalkoztatási módokkal további lehetőségek állnak rendelkezésre a munkaerő-kínálat növelésére. A miniszter közölte: Zala fejlettségét tekintve hetedik a megyék sorában, az egy főre jutó bruttó hazai termék ugyanis 33 százalékkal nőtt az elmúlt 8 évben.

Figyelemre méltó gazdaságfejlesztési programot hajtott végre a zalaegerszegi önkormányzat az elmúlt években – fogalmazott dr. Sifter Rózsa megyei kormánymegbízott. Most jött el az idő, hogy mi zalaiak büszkén mondhatjuk, teljes jogú részesei vagyunk hazánk gazdasági vérkeringésének – hangsúlyozta a kormánymegbízott.

Balaicz Zoltán felidézte, a kormány programjára a város elsőként jelentkezett. A polgármester ismertette: a megyeszékhelyen 2015 óta 4000 új munkahely jött létre, a regisztrált álláskeresők száma pedig 2,5 százalékra csökkent. Az önkormányzat – felismerve a várható munkaerőhiányt – 18 pontos programot dolgozott ki, és ennek részeként a közgyűlés egyhangúan döntött a munkáshotel létrehozásáról – tájékoztatott. Balaicz Zoltán szólt arról, hogy a jövő héten adják át a járműipari tesztpálya első ütemét, ahol már megvalósult az 5G mobiltelefon-hálózat lefedettség. A polgármester a városhoz köthető, további fejlesztéseket is felsorolta: az M76-os gyorsforgalmi utat, a 600 millió forintból megvalósuló duális szakképzőközpontot, valamint az egyetemi fejlesztést szolgáló, egymilliárd forintos programot.

Zala megye kiemelkedő módon fejlődik – fogalmazta meg Vigh László. Az országgyűlési képviselő elmondta: az említett innovációk eredményeként okkal nevezhetjük Zalaegerszeget okosvárosnak. Ezt az ország teljesítménye is lehetővé tette, hiszen tavaly 5 százalékkal növekedett a magyar gazdaság – mondta.

(Zalai Hírlap, Zala Megyei Kormányhivatal, Fotó: Zalai Hírlap, Ifj. Vigh László)