A térség legnagyobb uszodaberuházásának bokrétaünnepére gyűltek össze 2020. szeptember 4-én a megye és a város közéleti vezetői, valamint az építkezésben érintett építők és építtetők. Az eseményt abból az alkalomból rendezték meg, hogy elkészült a létesítmény tartószerkezete. A 9,5 milliárdos beruházás a terveknek megfelelően halad, az ünnepélyes átadót várhatóan 2022 elején tartják majd.

Dr. György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára hangsúlyozta: nincs erős közösség erős tagok nélkül, az érdekérvényesítéshez, a fejlődéshez és az építkezéshez azonban nem elegendő az egyéni erő, összefogás és sok jó közös gondolat is szükséges. S bár rendkívül fontos, önmagában nem elég az egyes emberek jobbléte, a közösség jobbléte érdekében is kell döntéseket hozni, enélkül ugyanis nincs erős közösség, erős város, erős megye és erős ország – sorolta a politikus.

Felidézte: a 2015 márciusában útjára indított Modern Városok Program közel 4000 milliárd forintot biztosít a 23 megyei jogú város és térsége fejlesztésére. Az összegből 2300 milliárd forint fordítódik út- és vasútfejlesztésre, a fennmaradó részből pedig oktatási, kulturális, rekreációs, sport-, tudományos, innovációs és kutatási beruházások valósulnak meg, ezenkívül a lakóterületek életminőség-javítása, fejlesztése is kiemelt cél. Az államtitkár hangsúlyozta: a megyei jogú városok beruházásai egyebek mellett a munkahelyteremtés és a közlekedésfejlesztés révén hatással vannak a környező településekre és térségükre is.

A Modern Városok Program keretében megvalósuló zalaegerszegi beruházásról elmondta: a háromszintes, 8000 négyzetméteres komplexum a térség legnagyobb uszodája lesz, amely FINA-versenyek megrendezését is lehetővé teszi majd. A városban zajló és ahhoz kapcsolódó fejlesztések közül a politikus kiemelte az M76-os, a Mindszenty-zarándokközpont, a járműipari tesztpálya, valamint az Alsóerdei Sport- és Szabadidőközpont építését, az új mentőállomást és az ipari park bővítését.

Ha összefogunk, kormány és önkormányzatok, állampolgárok és közigazgatás, akkor nagyon sok mindenre képesek vagyunk. Ehhez bátorságra, közös gondolkodásra, innovációra van szükség – jelentette ki dr. György István, hozzátéve: köszönet illet mindenkit, aki azon dolgozik, hogy az adott térség megfelelően tudjon fejlődni.

A városvezetéssel még évekkel ezelőtt úgy döntöttünk, hogy befejezzük a ZTE-stadion félbemaradt felújítását, s ennek az lett az eredménye, hogy futballcsapatunk feljutott az NB I.-be. Az uszodaberuházástól is hasonló sikereket várunk – fogalmazott Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos, aki beszédében gratulált a ZÁÉV Zrt.-nek, hangsúlyozva: egy zalaegerszegi cég épít Zalaegerszegen, melynek nyomán egy úszóparadicsom épül ki a szemünk láttára. Zalaegerszegen nagyon fontosnak tartjuk, hogy minden általános iskolás gyermek megtanuljon úszni – folytatta a képviselő, ezt biztosítja, hogy a kötelező testnevelésórákba beépül az úszásoktatás. A megvalósuló létesítmény azonban természetesen nemcsak a várost, hanem az egész régiót szolgálja majd – tette hozzá Vigh László, aki szerint az új sportépületre óriási igény van a megyeszékhelyen és a térségben, így érthető, hogy az építkezésre is hatalmas figyelem irányul.

Balaicz Zoltán polgármester egészen távolról, az 1930-as évektől indította beszédét. Felidézte: Tamási Istvánban, Zalaegerszeg 1938–45 közötti polgármesterében fogalmazódott meg először egy városi strand szükségességének gondolata, amely 1956-ban nyitotta meg kapuit, 1969-ben pedig egy 25 méteres, 5 pályás uszodával gazdagodott a megyeszékhely. Az új komplexum ezek helyén épül, jegyezte meg Balaicz Zoltán. Az évtizedek során ugyanis mindkét létesítmény elavult, s a városi strand 2011-ben be is zárt.

2015 októberében a Modern Városok Program keretében – Orbán Viktor miniszterelnök úrral - megkötött szerződés egy nagy álom beteljesülését tette lehetővé – folytatta a polgármester. Arra nyílt lehetőségünk, hogy épüljön egy új uszoda, egy tanuszoda, és megújuljon a városi strand. Ennek láthatjuk most a munkálatait.

Balaicz Zoltán beszédében köszönetet mondott a kormánynak a támogatásért, hiszen, mint fogalmazott, Zalaegerszeg önerőből egy ilyen mértékű beruházást soha nem tudott volna megvalósítani. Ehhez kellett az önkormányzat és a kormányzat szoros szövetsége, ami most adott. Reméljük, hosszú távon is így lesz – hangsúlyozta a polgármester.

A beszédeket követően a több száz éves építőipari hagyománynak megfelelően egy daru segítségével elhelyezték a „bokrétát”, azaz egy konténeres fát a legfelső födém szintjén. Erre szalagot kötött dr. György István, Vigh László és Balaicz Zoltán mellett dr. Sifter Rózsa kormánymegbízott, valamint Gecse Péter és Bali Zoltán alpolgármester, Peresztegi Imre, a ZÁÉV Zrt. elnöke és Dormán József, a ZÁÉV Zrt. vezérigazgatója. A fát később a komplexum területén ültetik majd el, hogy jelenlétével évek múltán is emlékeztessen a nagyszabású építkezésre.

Ami pedig a pontos műszaki tartalmat illeti: a beruházás során egy 10 pályás, 25×50 méteres medencét és egy 10×16 méteres tanmedencét magában foglaló uszoda épül 250-300 fős lelátóval. A korábbival megegyező méretű szaunarészleget alakítanak ki, szeánszok megtartásához alkalmas 20 fős kabinnal. Lesznek bérelhető üzletek, továbbá egy 16×25 méteres kültéri medence a strandolók számára, a gyerekeknek kültéri vizes játszótér. Hasznosítják az Ady utcai fronton lévő nyári öltöző épületét, a parkolóban 74 személygépkocsi és 2 autóbusz fér majd el. A meglévő hideg vizes kút megszüntetése után új hideg vizes, valamint 1000 méter talpmélységű termálkút létesítése és bekapcsolása szerepel a tervekben, illetve ennek integrálása az uszodatechnológiai és gépészeti rendszerekbe. A projektnek része továbbá a zöldfelület-rendezés is, azaz a növények telepítése mellett térburkolatos felületek és sportpályák kialakítása.

(Zalai Hírlap, Zala Megyei Kormányhivatal, fotó: Zalai Hírlap, videó: Miniszterelnökség)