A Pécsi Tudományegyetem elsőéves hallgatóit köszöntötték a 2019. szeptember 3-i tanévnyitón, a PTE zalaegerszegi képzési központjának jubileumi, 30. tanévében. Az ünnepségen részt vett a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Karának vezetősége, tanári testülete, valamint a megyei és városi közélet számos képviselője.

Az egészségtudományi kar iránti érdeklődést jelzi, hogy a hallgatói létszám az évtized elején alig érte el a kétezret, tavaly pedig már meghaladta a háromezret – emelte ki dr. Oláh András. Az egészségtudományi kar dékánja arról is szólt, hogy a kar évek óta 1100-nál több hallgatót vesz fel az első évfolyamára. Ez azt is jelenti, hogy a pécsi egyetemre jelentkezők ötöde ezt a képzési irányt választotta, a legmagasabb arányt elérve a 10 egyetemi kar között.

Biztos jövő vár mindazokra, akik hivatásuknak az egészségügyet választják, ezt Vigh László országgyűlési képviselő fogalmazta meg, amikor köszöntötte az első¬éveseket.

Szavait követően dr. Sifter Rózsa kormánymegbízott szólt a hallgatókhoz. Elismerését fejezte ki, hogy a fiatalok olyan területen képezik magukat, ahol emberek ezreinek nyújthatnak támogatást az egészségüket érintő kérdésekben. Egyszerre lesznek az orvosok biztos segítői, ugyanakkor a kiszolgáltatott helyzetben lévő betegek, hozzátartozóik támaszai is – fogalmazott. Az egészségügy soha nem lehet csupán munka, sokkal inkább hivatás, tette hozzá.

A tanévnyitó résztvevőit köszöntötte Pácsonyi Imre, a megyei közgyűlés alelnöke, valamint Balaicz Zoltán polgármester is.

A 30. tanév örömteli újdonsága, hogy idén külföldi hallgatók beiskolázására is sor kerül az intézményben. Az idegen nyelvi felvételi eljárásban 120 hallgató került be az első évfolyamra a kar pécsi képzési központjába. A fejlődés következő lépéseként bővítik az angol nyelvű képzést, ennek részeként 10 fővel megkezdődik a gyógytornászok oktatása a zalaegerszegi képzési központban is, ami a többi hallgató számára is elérhetővé teszi az idegen nyelvű oktatást.

A zalaegerszegi képzés népszerűségét jelzi, hogy a tavalyihoz hasonló számú hallgatót vettek fel, a nappali tagozatra mindösszesen 123 főt. A legnépszerűbb az ápolás és betegellátás alapképzési szak gyógytornász szakiránya volt, itt 111 hallgató kezdheti meg tanulmányait az első évfolyamon.

(Zalai Hírlap, Zala Megyei Kormányhivatal, fotó: Zalai Hírlap, Zala Megyei Kormányhivatal)