A Zala Megyei Védelmi Bizottság 2019. november 7-én tartott soros ülésén tizenegy napirendi pontot tárgyaltak meg, amelyek keretében számot vetettek az idei évben eddig elvégzett feladatokról is.

Megelégedéssel állapíthatjuk meg, hogy Zala megyében az időjárási körülmények szerencsére nem okoztak olyan helyzeteket, amelyek miatt a védelmi igazgatásnak munkába kellett volna állnia. Olyan események viszont akadtak, amikor a fertőtlenítő járműveinkkel elöntött garázsokat, vagy fertőzésveszélyes területeket kellett megtisztítani nagyobb esőzések után – ismertette a Zala Megyei Védelmi Bizottság elnöke.

A védelmi bizottság ezenfelül megtárgyalta azokat a 2019-ben végrehajtott feladatokat, amelyek országos hírűek voltak – mondta dr. Sifter Rózsa. A kormánymegbízott hozzátette: ezek közé tartozott a Hibrid Honvédelmi Verseny, amely olyannyira sikeres volt, hogy követőkre is talált, a zalai tapasztalatok és iránymutatás alapján a következő évben Budapesten és Hajdú-Bihar megyében is megrendezik.

A megyei védelmi bizottság elnöke közölte továbbá, hogy idén az önkormányzati választásokat követően 76 településen választottak új településvezetőt, akiknek a védelmi feladataikra való felkészítés fő szervezője a Honvédelmi Minisztérium. A tárca közlése alapján a felkészítésre december 18-án a Megyeházán kerül sor.

Az ülésen már tárgyaltak a jövő évi feladatokról is. A munkaterv tartalmazza a kormány és a katasztrófavédelmi kormányzati tárcaközi bizottság ajánlásait, illetve a megyei védelmi bizottság tagjainak, és a védelemben részt vevő szervek, szervezetek vezetőinek javaslatait is. 2020-ban újra megrendezik az országosan is jó gyakorlatnak számító Göcsej Harci Túrát, valamint támogatni fogják az osztrák polgári védelmi szövetség ifjúsági versenyén induló zalai csapat felkészítését és ezen való részvételét.

A honvédelmi témájú előterjesztések között szó esett az idén május 30. és június 5. között lezajlott gyakorlatról, amely során – befogadó nemzeti támogatás keretében – a megyei védelmi bizottság titkársága koordinációjával és a területvédelmi zászlóalj közreműködésével biztosították a többnemzetiségű menetoszlopok megyén történő áthaladását. A gyakorlat végrehajtásában 80 jármű és 600 katona vett részt.

Mindezek mellett tájékoztatás hangzott el az önkéntes területvédelmi tartalékos szolgálatnak a megyében elért eredményeiről és további feladatairól is.

(Zalai Hírlap, Zala Megyei Kormányhivatal, fotó: Zalai Hírlap, Zala Megyei Kormányhivatal)