Egyebek mellett ár- és belvízvédelmi, tűzvédelmi és honvédelmi feladatokat tárgyalt meg idei első ülésén a Zala Megyei Védelmi Bizottság.

A kormánymegbízott, mint a megyei védelmi bizottság elnöke az ülés után tartott sajtótájékoztatón a téli időszakban lezajlott tűzifa-akciót emelte ki, melynek keretében a megyében 60 rászoruló családhoz juttattak el tüzelőt. Dr. Sifter Rózsa elmondta, hogy az ülésen intézkedés történt a védelmi bizottság elnökének helyettesítési rendjéről, ezt követően a honvédelem területén bekövetkezett változásokról, a Magyar Honvédség idei tervezett, Zala megyét is érintő gyakorlatairól, valamint a Befogadó Nemzeti Támogatás területi kérdéseiről hallhattak beszámolót a megjelentek.

Egri Gyula tűzoltó ezredes, megyei katasztrófavédelmi igazgató ismertetőjében elmondta, hogy árvízvédelem szempontjából a zalai helyzet egyik meghatározó tényezője a Mura folyó, melynek alpesi vízgyűjtőjén a hóban tárolt vízkészlet már elolvadt, így ha nem lesznek nagy esőzések, nem kell számolni jelentős árvízvédelmi beavatkozásokkal. Ugyanakkor kiemelte, hogy hirtelen lokális esők idején a csapadékvíz-elvezetés problémái miatt a lakóterületeken számítani lehet vízbetörésekre. Ezek ellen - a védelmi képesség megerősítése érdekében - szivattyúkkal, aggregátorokkal látták el az önkéntes mentő szervezeteket. Szólt a megyében működő általános iskoláknál elvégzett tűzvédelmi hatósági ellenőrzések pozitív tapasztalatairól is, mely mutatja, hogy magas fokú biztonsági rendszerben tanulnak a gyermekek. Említést tett továbbá a meteorológiai – így különösen a 2–3 napos, rövid távú - előrejelzések fontosságáról, melyek a felkészülésben kiemelten fontos szerepet játszanak.

A megye árvízvédelmi helyzetét javító fejlesztésekről számolt be Gaál Róbert, a Nyugat-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság igazgatója, kiemelve a nyár folyamán megvalósuló Murarátka árvízvédelmi töltésének átépítését, valamint a Zalatárnok és Murarátka melletti záportározók megépülését. Tekintettel arra, hogy az M7-es autópálya hídját tavaly kimosódással veszélyeztette a Mura, így terelőművek megépítése vált szükségessé, melyet idén szintén megvalósítanak majd. Végezetül ismertette, hogy a tavalyi esőzések miatti villámárvizek nyomán keletkezett károk felszámolása - négy helyszínen - jelenleg is zajlik, a területeken a megrongálódott hordalékfogókat és depóniákat állítják helyre.

(Zalai Hírlap, Zala Megyei Kormányhivatal, Fotó: Zalai Hírlap)