A kormány 42,3 millió forintot biztosít a zalaegerszegi mentőállomás bontásának és egy új bázis megépítésének előkészítésére, tervezésére. A határozat tavaly december 28-án látott napvilágot. A hírt kedden sajtótájékoztatón jelentették be a helyszínen.

Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos dicsérő szavakkal méltatta a mentők áldozatos munkáját, kitérve rá, hogy ennek elismeréseként januártól 10 százalékos béremelésben részesültek, s a folyamat idén novemberben, valamint 2019 őszén folytatódik. Nagy adósság volt azonban az új egerszegi mentőállomás, különösen annak fényében, hogy a megyében számos bázis megújult. Széleskörű lobbitevékenység indult, amelynek eredményeként december végén döntött a kormány, és 42,3 millió forintot irányzott elő a tervezésre. Az új állomás felépítésének helyszíne még nem dőlt el, amennyiben a jelenlegi, Ady utcai telephely mellett szólnak az érvek, a szomszédos ingatlan megvásárlásával nyílna mód a terjeszkedésre. Vigh László kifejtette, bízik a gyors tervezésben, hiszen a pénz megítélése azt jelenti, hogy pozitív döntés született a fejlesztésről. Beszéde végén egy mentőautót formázó tortát átadva kívánt boldog újévet az állomány dolgozóinak.

Balaicz Zoltán polgármester kiemelte, az önkormányzat nem fenntartója a mentőállomásnak, de mivel az itt élők sorsát érinti annak állapota, a városvezetés is szívén viseli jövőjét. A fejlesztés érdekében sok követ megmozgattak a politikustársakkal, s az ügyben tavaly október 28-án, Balog Zoltán miniszter látogatásakor sikerült áttörést elérni. Ezt követően felgyorsultak az események, ami a jelenben is elvárás, ugyanis az előkészítő munkának és tervezésnek június 30-ra be kell fejeződnie. Addigra rendelkezni kell azokkal az engedélyes és kiviteli tervekkel, amelyek alapján a kormány dönteni tud a bontás és építés költségeiről.

Dr. Sifter Rózsa kormánymegbízott ugyancsak újévi ajándékokkal érkezett, s méltatta a mentők helytállását. Emellett ígéretet tett, hogy a kormányhivatal hatóságai, szakemberei a lehető legrövidebb időn belül biztosítják a fejlesztéshez szükséges engedélyeket és mindenben segítik a tervezést.

Vincze Luca vezető mentőtiszt megköszönte a politikusok támogató hozzáállását, valamint munkatársai jó szakmai színvonalon végzett teljesítményét. Utalt arra is, a tervezési időszak fontos feladata lesz annak kimunkálása, hogy miként működik majd az állomás az építkezés idején.

(Zalai Hírlap, Zalaegerszegi Televízió, Fotó: Zalai Hírlap, Ifj. Vigh László)