Idén Zalaszentlászlón rendezték meg a Kárpát-medencei Szentlászló települések XXIV. találkozóját.

A Kárpát-medencében található 19 Szentlászló nevű település polgárai először 1992 januárjában fogtak össze, amikor Vácszentlászló polgármesterének kezdeményezésére segélyakciót szerveztek a háború sújtotta horvátországi Szentlászló Magyarországra menekült lakóinak javára. Négy év múlva Vácszentlászlón megtartották első közös találkozójukat, amelyhez a nagy királyunk nevét viselő többi település is csatlakozott, és azóta felváltva tartják az összejöveteleket.

A 2019. július 5-7. között tartott háromnapos rendezvényre tartalmas programmal készültek a szervezők, amelynek keretében felavatták a Szent László királyunkat ábrázoló mellszobrot a Makovecz Imre által tervezett Faluház előtti téren.

Az eseményen a Nemzetpolitikai Államtitkárság megbízásából részt vett Szabolcs Attila volt országgyűlési képviselő, aki Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkárának levelét olvasta fel a hallgatóságnak. Örömét fejezte ki, amiért a települések polgárai kitartanak a rég megalapozott barátság mellett és évről évre megemlékeznek a szép hagyományról.

Manninger Jenő térségi országgyűlési képviselő, miniszteri biztos a lovagkirály érdemeit méltatta, párhuzamot állítva Magyarország jelenkori nemzetközi kihívásaival.

A rendezvény jó példája annak, hogy bár a határok szétválasztanak, van egy központ, az anyaország, amely mindig segíti és hazavárja a magyarokat – fogalmazott Dr. Sifter Rózsa. A kormánymegbízott azt is elmondta: ha az országon belül összetartunk, erős közösségeket alakítunk ki, határon túli közösségeink érdekeit is határozottabban tudjuk képviselni.

Ezt követően Oláh István, a Magyarok Világszövetségének Kárpát-medencei elnöke átadta a szövetség vándorzászlóját a házigazda település polgármesterének. Bohár István valamennyi jelenlévő vendégnek megköszönte a részvételt, akik biztosították egymást arról, hogy a találkozók sorát a jövőben is folytatni fogják.

Az ünnepség koszorúzással ért véget.

(Zala Megyei Kormányhivatal, fotó: Zala Megyei Kormányhivatal)