A te utad címmel nyílt meg 2019. november 21-én, csütörtökön a megyei kormányhivatal által 20. alkalommal megrendezett Pályaválasztási Kiállítás és Szakmabemutató az Apáczai Művelődési Központban.

Az általános iskolák 7–8. osztályos tanulóinak pályaválasztását segítő rendezvényen húsz szakmacsoport és tíz szakmai szervezet állított standot, az adott terület érdekességeivel, értékeivel. A kiállításnak Nagykanizsa és Keszthely is otthont adott már, a megyeszékhelyi bemutatóra 36 általános iskola mintegy 1700 diákját várták a szervezők.

A megnyitón Vigh László köszöntötte a diákokat, majd kitért rá, hogy a szakképzés változó arculatának köszönhetően egyre többen választják ezt az utat a gimnázium helyett. Az országgyűlési képviselő, miniszteri biztos hozzátette: a cél az ausztriai arány elérése, ahol a gyerekek 80 százaléka dönt a szakképzés mellett, s 20 százalékuk iratkozik gimnáziumba. A fiatalok motiválását segíti, hogy a szakmát választók különböző anyagi juttatásokban részesülhetnek, továbbá, hogy a fizetések folyamatosan emelkednek – hangsúlyozta. Vigh László kiemelte: a szakképesítés megszerzése nem végcél, ennek birtokában még bátran továbbtanulhat, aki ehhez kedvet és erőt érez magában.

Dr. Vadvári Tibor szólt arról, hogy Zalaegerszeg tartós gazdasági növekedéséhez ugyancsak nagy szükség mutatkozik a jól képzett szakemberekre. Zalaegerszeg alpolgármestere elmondta: az elmúlt időszakban 4 ezer új munkahely jött létre, és a munkanélküliség helyett a munkaerőhiány a jellemző. Utóbbi enyhítésére 21. századi munkáshotel épült, s 4 éve zajlik már a gyakorlatorientált duális szakképzés, amely jövő szeptembertől saját, korszerű épületet kap – ismertette. Dr. Vadvári Tibor közölte: a következő időszakban több, összességében 3 milliárd forint értékű fejlesztést avathatnak fel az ipari parkban.

Dr. Sifter Rózsa kormánymegbízott átadta a Mesterségek vonzásában – szakmák sokszínűsége képekben című művészeti pályázat zalaegerszegi kiállításának díjait. Az első helyezést Hosszu Dorina, a zalabéri iskola 7. osztályosa érdemelte ki. Digitális fotómontázs kategóriában a zalaegerszegi Dózsa-iskola tanulója, Vass Zétény, valamint a nagykanizsai Piarista-iskola diákjai, Szőllősi Edina és Gombor Sára részesültek elismerésben. A filmek kategóriájában Szabó Barbara a zalacsányi általános iskolából, továbbá Kopeczky Soma és Furján Barnabás a nagykanizsai Piarista-iskolából kapott oklevelet, Horváth Dóra a zalaegerszegi Ady-iskolából pedig különdíjat. Az ifjú alkotók valamennyien egy-egy szakmát jelenítettek meg, a témák közt szerepelt a pék, a kőműves, az útépítő, a bádogos, a gyerekfodrász és az asztalos is.

A megnyitó után a standokon számos interaktív bemutató és segítőkész szakember várta a diákokat. Az elektronikai blokkban kipróbálhatták egy robotkar mozgatását, az egészségügyi pultnál szimulációs babán gyakorlatozhattak, a szolgáltatói sarokban elleshették a fodrászok hajfonási technikáit.

Kísérőprogramként fórumbeszélgetések is segítették a tanulók tájékozódását, ezekre a saját szakmájukban sikeres embereket hívtak meg. Főként a hiányszakmák jeles képviselőit invitálták, így egészségügyi dolgozó, szakács, építőipari szakember is példát kínált a fiataloknak a két nap során.

A pályaválasztási bemutató létrejöttében a megyei, valamint a nagykanizsai kereskedelmi és iparkamara munkatársai, továbbá a tankerületi központok, illetve a szakképzési centrumok is segítették a kormányhivatalt.

(Zalai Hírlap, Zala Megyei Kormányhivatal, fotó: Zalai Hírlap, Zala Megyei Kormányhivatal)