A szeptember 4-én felszentelt parkban helyet kapott a település által a diktátum 100. évfordulójára öntetett harang is. A közös emlékezés szimbólumául szolgáló műalkotást Fődi Tibor készítette, amellyel az alkotó célja az emlékezés fenntartása.

Az Apáti nevű települések találkozóján, a mementó átadásakor Vincze Tibor polgármester úgy fogalmazott: Trianont többféleképpen értelmezik, egyet azonban mi magyarok leszögezhetünk, három dolog vezérelte az akkori nagyhatalmakat: a harag, a gyűlölet és a megtorlás, mi pedig nem felejtünk és emlékezünk. A parkot a jövőnek építették minden olyan magyar emlékére, akit élete során Trianon miatt fizikai és lelki szenvedés ért – hangsúlyozta a polgármester.

Az avatáson dr. Sifter Rózsa, Zala megye kormánymegbízottja leszögezte: a múlt megtanított minket arra, hogy Magyarország akkor maradhat fenn, ha a legkisebb faluban és városban is megőrizzük magyarságunkat, hiszen egy nemzet csak a gyökereibe kapaszkodva maradhat erős.

A kormánymegbízott kiemelte: a magyarság számára a harang nemcsak a közösség lelke, hanem a nemzet emlékezete is egyben. A harangok történelmünk dicsőséges pillanataira emlékeztetnek, és a legfájdalmasabb tragédiáink idején is hozzájuk fordultunk vigaszért. 1920. június 4-én az ország minden templomában félreverték a harangokat, amelyek együtt sírtak a lesújtott és megcsonkított nemzettel – mondta dr. Sifter Rózsa.

Hozzátette, a Trianon-emlékév számtalan sebet szakított fel, de a magyar büszke és erős nép, s mindig előretekint, ezért az elmúlt 10 év kormányzásának egyik sarokpontja a nemzetegyesítés volt, amelynek köszönhetően a csonka ország határain kívül rekedtek is idetartozónak érezhetik magukat.

A Trianon-emlékparkot Cséry Gergő plébános áldotta meg, aki fohászában azt kérte az Úrtól: „… jóságod adja meg, hogy mindenki, aki elhalad itt, szívébe vésse és el-elgondolkozzon azon, hogy szebb és igazabb jövőnkért nemzetünk mekkora áldozatot hozott, és hogy mekkora kincs az áldott béke”.

Az eseményen részt vevő települések vezetői a rendezvényen emléktáblát helyeztek el, majd egyesével megkondították az összetartozás harangját. A trianoni emlékpark létrehozását a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkársága támogatta.

Az Apáti nevű települések találkozójára 11 település küldöttsége érkezett, amelyek rövid bemutatkozásuk után részesei voltak a délutáni kulturális forgatagnak. A rendezvénytéren valamennyi vendég megismerkedhetett a helyi nemesítésű, ellenálló új csemegeszőlő-fajtával, az apáti mézessel, amelyet Kocsis László professzor, agrármérnök nemesített és alkotott. A Zalaapáti határában lévő birtokon az érdeklődők később meg is kóstolhatták a már termő gyümölcsöt.

Az eseményen a HírTv stábja dr. Sifter Rózsa kormánymegbízottal készített riportot, amely az alábbi linken tekinthető meg: https://hirtv.hu/video/240025

(Zalai Hírlap, Zala Megyei Kormányhivatal, fotó: Zalai Hírlap, videó: HírTv)