Az 1112 éve lezajlott pozsonyi csata tiszteletére rendezett emléknapot a megyeszékhelyen 2019. július 6-án, szombaton a Zalai Magyar Nemzeti Szövetség és a Rákóczi Szövetség Zalaegerszegi Szervezete.

Az ünnepség íjászversennyel, továbbá a többszörös világbajnok „Fehér Farkas”, Mónus József távlövés bemutatójával kezdődött, majd a meghívott hagyományőrző egyesületek díszfelvonulása után a pozsonyi csata emlékművénél folytatódott.

A megjelenteket, köztük Héder Miklóst, a Zala megyei kormányhivatal főigazgatóját és Balaicz Zoltán polgármestert, valamint a társadalmi és hagyományőrző szervezetek, vitézi rendek képviselőit Illés Csaba, a zalaegerszegi Mindszenty-iskola tanára köszöntötte.

Az előadásokat követően Mónus József, valamint Paál István, a rendező szövetségek elnöke tartotta meg ünnepi beszédét.

Össze kell fognunk, s a békében is megmutatni az erőnket. Éljünk úgy, ahogy őseink, ahogy a sólyom száll az égen, büszkén és szabadon – hangsúlyozta a világrekorder magyar íjász.

A diadal 123 évre elnémított minden Kárpát-medencét fenyegető támadást, Magyarország Európa legerősebb államává vált. A győzelem biztosította a magyarság fennmaradását, melynek folytán e kiemelkedő diadal megérdemli, hogy méltó módon tisztelegjünk az emléke előtt – emelte ki Paál István.

Az ünnepség koszorúzással zárult.

(Zala Megyei Kormányhivatal, Zalai Hírlap, Fotó: Zalai Hírlap)