Több mint 1,2 milliárd forint kormányzati beruházással kézilabda munkacsarnok épül Lentiben, a korszerű létesítmény ideális feltételeket biztosít a kézilabdásoknak – mondta Dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár a 2020. június 24-én, szerdán tartott alapkőletételi ünnepségen.

A létesítmény minőségi előrelépést jelent a város sportolói, kiemelten a kézilabdások számára, de - mint elhangzott - az új sportépület közösségi rendezvényeknek is helyet adhat majd. Jelenleg az alapozási munkák zajlanak, a befejezésre ötszáz nap áll rendelkezésre.

A magyar kormány célul tűzte ki, hogy minden gyermek megfelelő környezetben tudjon sportolni, és komoly hangsúlyt fektet arra, hogy színvonalas sportlétesítmények épüljenek. Emellett az is fontos, hogy a szakemberekkel, a városi vezetők támogatásával megfelelő háttere legyen a sportágaknak – emelte ki Szabó Tünde. Hozzátette: Lentiben mindig nagyon fontos volt az utánpótlás-nevelés és az élsport támogatása. A Szlovénia, Horvátország és Ausztria szomszédságában lévő városban épülő csarnok lehetőséget ad arra, hogy a város a térség sportközpontjává váljon.

Beszédében kitért arra is, hogy a munkacsarnok-fejlesztési program a Magyar Kézilabda-szövetség (MKSZ) támogatásával valósulhatott meg. A klubokban zajló munka, az eddigi eredmények és sikerek azt mutatják, a sportág jó irányba halad – foglalta össze gondolatait az államtitkár, és elismerését fejezte ki, hogy Gódorné Nagy Mariann, a Lenti-csapat – a GÓNA SZKKE – vezetője nyerte el „A kézisek kézise” címet a Nemzeti Sport, a Magyar Nemzet, az Origó és a Magyar Kézilabda-szövetség közös szavazásán.

Kocsis Máté, az MKSZ elnöke kiemelte: az országban első ütemben 16 kézilabdacsarnok épül, ebből Zala megyében kettő. Hozzátette: az MKSZ a sportesemények lebonyolítása, a nemzeti válogatott menedzselése mellett kiemelt feladatának tekinti, hogy „kedvet csináljon a sporthoz”, és ehhez megfelelő körülményeket biztosítson. Lentiben, az új arénában – mely a tervek szerint 2021 júliusában készül el – a gyermekek ideális környezetben kézilabdázhatnak, így minden adott lesz ahhoz, hogy a városban és a térségben egyre több gyermek válassza a kézilabdát. Gódorné Nagy Mariann példája és az új aréna olyan lendületet adhat a környékbeli kézilabdaéletnek, amelyből a magyar kézilabdasport profitálhat – hangsúlyozta.

Horváth László, Lenti polgármestere egyebek mellett arról szólt, hogy a kézilabdának komoly hagyományai vannak a városban. A női felnőttcsapat többször nyert megyei bajnokságot, a magasabb osztályba való feljutásnak a megfelelő színvonalú, a szövetség előírásai szerinti pálya hiánya szabott határt. Elmondta: a kormányzati program keretében, az iskola melletti zöldterületen épülő, korszerű kézilabdacsarnok minden előírásnak megfelel majd. Az egyhektárnyi építési területet az önkormányzat térítésmentesen adta át az államnak és vállalta a közművek kiépítését – jelezte. Az 1725 négyzetméteres létesítmény típusterv alapján készül, az épületben többek közt 150 ülőhelyes nézőteret alakítunk ki kiszolgáló blokkokkal, öltözőkkel, valamint egy 48 férőhelyes parkolóval – részletezte a beruházás elemeit a polgármester.

Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos a beruházás méltatását követően köszönetet mondott a kormányzat támogatásáért, melynek révén Lentiben megépülhet a létesítmény.

A csarnok alapkövét Kocsis Máté, a Magyar Kézilabda-szövetség elnöke, Dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár, Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos és Horváth László polgármester tette le. A rendezvényen Dr. Sifter Rózsa kormánymegbízott, Dr. Pál Attila, a Zala Megyei Közgyűlés elnöke, a fejlesztést megvalósító Beruházási Ügynökség BMSK Zrt., valamint a megyei intézmények vezetői és a kézilabda-szövetség képviselői is jelen voltak.

(MTI, Zalai Hírlap, Zala Megyei Kormányhivatal, fotó: Zalai Hírlap)