Január elsején megkezdik működésüket a járások. Bemutatjuk a hat zalai járást, elsőként a zalaegerszegit, valamint a nagykanizsait.

A zalaegerszegi járás a megyében a legnagyobb, Zala  258 települése közül  84 tartozik hozzá, a megyében  élő  290 ezer állampolgárból pedig  104 ezer. Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter a jogi végzettségű dr. Koczka Csabát   nevezte ki a vezetőjévé,  aki a zalaegerszegi polgármesteri hivatal közigazgatási osztályvezetői székéből  kerül  a járásvezetőibe.

A járási hivatal törzskara a járás  központjában,  Zalaegerszegen, a Kazinczy tér 4.-ben lesz. Itt közel kilencvenen  dolgoznak. Főleg hatósági  ügyekkel foglalkoznak, például normatív támogatáshoz kötött szociális ügyekkel, ezen belül a közgyógyellátással, vagy szabálysértési ügyintézéssel. A  törzskar része lesz a zalaegerszegi járáshoz tartozó három okmányiroda személyi állománya is, de mindhárom okmányiroda  a helyén marad. A járási hivatal másik részét a hét szakigazgatási szerv alkotja (például a munkaügy, a  földhivatal, az élelmiszerbiztonság), s létrejön egy járási gyámhivatal is. A szakigazgatási szerveknél (amelyek  a megszokott helyeken folytatják munkájukat) körülbelül  százan dolgoznak az egerszegi járásban.


A nagykanizsai járást dr. Józsa Zsanett, korábbi zalakarosi jegyző irányítja. A hivatal vezetője gyors, pontos és  szakszerű ügyintézést ígér a 49 települést magában foglaló térség polgárainak. A nagykanizsai járás illetékességi területe  49 településre terjed ki, a központ Nagykanizsa. A járás területén több mint 80 ezren élnek.

Az ellátandó feladatokhoz igazodva, illetve az előbb említett számokból kiindulva a hivatal,  a törzshivatallal  (mely magába foglalja többek között az okmányirodát, a gyámhivatalt és a különböző szakigazgatási szerveket: az állategészségügyi és élelmiszer-ellenőrző szakigazgatási szervet, a  földhivatalt, a munkaügyi kirendeltséget, a népegészségügyi intézetet, az építésfelügyeletet)  együttesen látja el a járási hivatalhoz telepített hatásköröket.

A nagykanizsai járási hivatal székhelye a Nagykanizsa, Eötvös tér 16. szám alatt található, ahol az ügyfelek a már megszokott helyen továbbra is intézhetik okmányirodai ügyeiket, de ebben az épületben látja el feladatait továbbra is a gyámhivatal.

A járási hivatalhoz kerülő egyéb államigazgatási ügyekben  szabálysértési hatósági feladatok, egyes szociális igazgatási feladatok  a járási hivatal hatósági munkát végző ügyintézői szintén az Eötvös téri épületben fogadják az ügyfeleket. A fentebb említett szakigazgatási szervek, például a földhivatal is a jelenlegi helyén végzi tovább a munkát. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy a járáshoz tartozó további 48 településen a járási hivatal úgynevezett települési ügysegédek, valamint a zalakarosi kirendeltség útján látja el feladatait, vagyis az állampolgárokhoz helybe visszük az államigazgatási szolgáltatásokhoz való hozzáférés lehetőségét.  A  kollégák nyomtatványokat, tájékoztatókat tudnak rendelkezésre bocsátani, a kérelmeket továbbítják az  illetékességgel rendelkező szervhez. A lényeg, hogy azok a polgárok  sem maradhatnak ki a járási hivatal által nyújtott szolgáltatásokból, akik nem Nagykanizsán vagy éppen Zalakaroson laknak. Ehhez a sokrétű munkához  kellő számú szakemberre is szükség van, a  járás területén közel 160 fő végzi majd az ügyfelek kiszolgálását.

Eredeti cikk: ITT

(Zalai hírlap)