Harmadik esztendeje hagyomány, hogy Vigh László országgyűlési képviselő a megye és a megyeszékhely vezetőivel év elején sajtótájékoztatón összegzi a tavalyi eredményeket és az idei terveket.

A megyeházi tájékoztatón a résztvevők mindannyian megköszönték a sajtó korrekt tájékoztatásait. Ezután először dr. Sifter Rózsa, a Zala Megyei Kormányhivatal vezetője, kormánymegbízott tekintette át a 2017-ben végzett munkát, s vázolta idei terveiket. Felidézte: tavaly négy helyen avattak a NAV-val kapcsolatos ügyintézésre is alkalmas kormányablakot a megyében, ezekben már 2500 ügyfelet fogadtak, idén pedig Zalakaroson nyílik felújított kormányablak. Folytatódnak az energetikai épületfelújítások, erre 200 millió forint áll rendelkezésre, de feladatot ad a vállalkozások számára kötelező elektronikus ügyintézés is. A középfokú végzettségű kormánytisztviselők, akik állandó továbbképzés segítségével végzik munkájukat, 30 %-os béremelést kaptak tavaly.

Dr. Pál Attila, a Zala Megyei Közgyűlés elnöke annak a reményének adott hangot, hogy egész évben ugyanebben a körben folytathatják a megye fejlődése érdekében végzett munkát. A 2020-ig elköltendő TOP-forrásokból 23 milliárd forint jut Zala megyének, ebből 21 milliárd már jelentkezik az önkormányzati és egyéb gazdasági szereplőknél, s további 1,8 milliárdnyi új pályázatról várható közeli döntés. (Összesen 151 zalai nyertes pályázatot jelent ez az összeg.) A fejlesztések révén orvosi rendelők, iskolák, óvodák, szociális intézmények végezhetik jó körülmények között tevékenységüket, ipari parkok, helyi termékeket értékesítő helyek épülnek, javul a közlekedési infrastruktúra. A megyegyűlési elnök úgy vélte, 2018 lesz az előkészítés utáni látványos munkák éve. Ezek közt szerepel az M70-es főút 2×2 sávosra bővítése, amely a megfelelő szélességű Budapest-Koper összeköttetés még hiányzó részét jelenti. Biztosan elkezdődik az R76-os út építése, mondta dr. Pál Attila, de Sármelléken és a Balaton-parton is várhatóak fejlesztések, utóbbira 300 milliárd forintot szán a kormány. Végül szólt a Zalaegerszeg-Rédics-Lendva vasútvonal megvalósíthatósági tanulmánytervéről, amelyre 100 millió forint áll rendelkezésre.

Zalaegerszeg polgármestere, Balaicz Zoltán elmondta, a megyei és megyeszékhelyi vezetők állandó fórumokon egyeztetik a közös fejlesztő munka feladatait, ez az együttműködés teszi lehetővé, hogy 2018-ban is folytatódjon a sikerszéria. A gazdasági fejlesztés eredményeit jelzi az, hogy ma már munkaerőhiányt és nem a munkanélküliséget kell orvosolni. Ezért épül 600 millió forintból munkásszálló, ezért fejlesztik a duális képzést ugyanennyiből. A polgármester tíz céget sorolt fel, amely a közeljövőben új csarnokot épít Zalaegerszegen, vagy bővíti a meglévőket. A területi operatív program (TOP) keretében 16,8 milliárd forintot kapott a megyeszékhely, az országban első helyen áll e forrásokból történő értékteremtésben. Utalt rá, a Modern Városok Program révén épülhet az uszoda, igaz, a konkrét építkezés előkészítése 2,5 évet vett igénybe. A forrás még Egerszeg számláján van, indulhat a közbeszerzés, mondta Balaicz Zoltán. Az alsóerdei szabadidőközpont és a Mindszenty-központ esetében ugyanez a helyzet. A logisztikai és konténerterminál létrejöttéhez 300 milliós tőkével megalakult a Nemzeti Logisztikai és Konténerterminál Kft., ehhez a beruházáshoz Zalaegerszeg 1,1 milliárdot mozgósít.

Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos zárszóként elmondta, kevés megye dicsekedhet ilyen összhanggal, mint amilyen Zalában a vezetők között természetes. Ő maga a választókerületében mintegy 500 fontos ügyet igyekszik támogatni, sikerre vinni. Végül jelezte azt is, hogy reményei szerint március végén Orbán Viktor miniszterelnök jelenlétében tarthatják meg a járműipari tesztpálya bokréta ünnepét, ami a technikai és a fogadóépület szerkezetkész állapotát jelenti majd.

(Zalai Hírlap, Zalaegerszegi Televízió, Fotó: Ifj. Vigh László)