A jó ügyintézés olyan, amire másnap már nem emlékszik az ember… Így summázta törekvéseiket dr. Tuzson Bence államtitkár az Ügyfélkapcsolati rendszerek fejlesztése című projekt keddi nyitórendezvényén.

A Miniszterelnökség Közszolgálatért Felelős Államtitkára a projektnyitót megelőzően dr. Sifter Rózsa kormánymegbízott társaságában tartott sajtótájékoztatót.

Dr. Tuzson Bence elmondta, a most induló, mérföldkő jelentőségű fejlesztés hatással lesz az egész magyar közigazgatásra. Az alapvető cél az ügyintézés egyszerűsítése, egységesítése, vagy­is hogy bárki, bármikor, bárhol ugyanazt a magas nívójú szolgáltatást kapja az ország 305 kormányablakában. E cél érdekében közös Közigazgatási Tudástárat fejlesztenek ki, ami egyértelmű eligazítást nyújt a 36 ezer munkatársnak a 2500 féle ügytípus intézésében. További kiemelt törekvés az e-ügyintézés szélesítése, vagyis, hogy minél több ügy mobiltelefonról is intézhető legyen.

A fentiek szellemében rövidesen egyszerűsítenek, vagy megszüntetnek mintegy 700 ügytípust. A fentiek megvalósításában kap központi szerepet a Zala Megyei Kormányhivatal gesztorságával elindult projekt. Mint dr. Sifter Rózsa elmondta, a munka előkészítése már egy ideje zajlik, tavaly októberben alakult konzorcium a Kormányhivatal, a Miniszterelnökség és egy informatikai ügynökség hármasából. A fejlesztés teljes mértékben uniós forrásból valósul meg, 5 milliárd 950 millió forint áll rendelkezésre a jövő nyári projektzárásig. Az átalakítások eredményeként bővülnek is a szolgáltatások, a jövőben TAJ-kártyát, erkölcsi bizonyítványt és EU-s biztosítási kártyát is kiad majd a kormányablak. A zalaihoz hasonló fejlesztés zajlik még az ország hat további kormányhivatalának szervezésében, az eredmények a projektek végén összeérnek.

Ugyancsak az ügyfélkapcsolatokat hivatott javítani a délután Bagodban átadott kormányablak busz is. Az országban immár 10 mobil ügyfélszolgálat áll a kistelepüléseken élők szolgálatában, Zalában ez az első. A helyszínre megérkező két munkaállomással dolgozó busz jelentősen megkönnyíti az ügyintézést a falvakban élők számára, hiszen jóvoltából az állam házhoz megy. A jövőben 50 kormányablak buszt terveznek munkába állítani az országban, amelyekben ugyanúgy lehet személyi igazolványt, vagy lakcímkártyát váltani, mint a városi kormányablakokban.

Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos lapunknak elmondta, azt tartja a kormányablak buszok legnagyobb erényének, hogy kifejeződik általuk: a legkisebb település és annak minden lakója ugyanúgy számít.

Az avatáson köszöntőt mondott Sipos Ferenc, Bagod polgármestere, dr. Tuzson Bence és dr. Sifter Rózsa, majd a busz kulcsainak átadását követően Stróber László apátplébános megáldotta a mobil irodát.

A nemzeti színű szalag átvágásában közreműködött Rigó Csaba, a Közbeszerzési Hatóság elnöke is.

Az átadó ünnepségen megjelent több környékbeli település polgármestere is.

(Zalai Hírlap, Zala Megyei Kormányhivatal, Zalaegerszegi Televízió, Fotó: Zala Megyei Kormányhivatal)