Zalaegerszeg neve hamarosan felkerül az európai autófejlesztés térképére – fogalmazott Orbán Viktor miniszterelnök a ZalaZone járműipari tesztpálya első ütemének átadásán hétfőn Zala megyeszékhelyén. A kormányfő kitért rá: regionális szakmai központ jöhet itt létre, s a beruházás vonzáskörzete nemcsak Magyarországra, hanem az egész régióra kiterjed, sőt, európai kisugárzása is lehet.

Orbán Viktor elmondta: 2018-ban úgy gondoltuk, eljött az a korszak a magyar gazdaság történetében, amikor dimenziót kell váltani. Ezért a magyar gazdaságtörténet legerősebb minisztériumát hoztuk létre, amikor az Innovációs és Technológiai Minisztériumot megalkottuk – közölte a kormányfő. A jövő elkezdődött, úgy hívják, digitális gazdaság, Ipar 4.0. Hiszünk abban, hogy rajtunk múlik, belépünk-e ebbe a jövőbe – hangsúlyozta Orbán Viktor.

A miniszterelnök kifejtette: szeretnénk, hogy Magyarországra úgy gondoljanak, itt nemcsak a termelés és összeszerelés, hanem a fejlesztés területén is versenyelőnyre lehet szert tenni. Jelenleg hazánkban 10 ezer járműipari fejlesztőmérnök dolgozik, valamint 40 járműipari kutatóhely van, amelyek működésére összesen 800 milliárd forintot fordított Magyarország ebben az uniós ciklusban – ismertette. Ma 620 járműipari vállalat működik hazánkban, és a világ húsz legmeghatározóbb gyártója és beszállítója közül 15 jelen van. 2019-ben a magyar költségvetés több mint 140 milliárd forinttal támogatta a hazai kutatás-fejlesztést és az innovációt, a jövő évben pedig az erre fordítható állami forrásokat 30-40 milliárd forinttal megnövelik – fűzte hozzá.

Orbán Viktor kijelentette: szélesebb összefüggésben is érdemes a mai eseményre tekinteni, hiszen vasárnap az EU szempontjából fontos választások lesznek. Mint mondta, ha nem hozunk jó döntéseket, ha nem teszünk bátor lépéseket, akkor Európa tartós hanyatlása is bekövetkezhet. A miniszterelnök identitásunk megvédését, a biztonságunk megerősítését és az új magyar gazdasági modell alapján a gazdaság fejlesztését nevezte meg a sorozatos európai válságok tanulságaként, utalva arra is, hogy a politikában a stabilitás és a folytonosság rendkívüli jelentőséggel bír.

Beszédében Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos megköszönte a kormány támogatását, és bejelentette: a tesztpályán elkészült több pályaelem, így a kezelhetőségi pálya, a dinamikai felület, a fékezés tesztelésére szolgáló gyorsító szakasz és a biztonsági zóna. Elkészült továbbá a smart city, az ún. okosváros első 5 hektáros területe, valamint a technikai épület, a fogadóépület. A létesítmény is jelzi a magyar mérnökök kreativitását és a magyar építőipar kiválóságát – említette a képviselő, gratulálva a ZÁÉV Zrt.-nek a kivitelezéshez. Felépíteni a jövő közlekedési kultúráját, ez a létesítmény célja, s készen állunk a jövő folytatására – hangsúlyozta végül Vigh László.

A 45 milliárd forintos beruházással, 265 hektáros területen épülő létesítmény európai szinten is egyedülálló, és a hagyományos mellett az elektromos, illetve önvezető járművekhez kapcsolódó teszteléseket, kutatás-fejlesztést is lehetővé teszi – ismertette az ünnepélyes átadáson Balaicz Zoltán. Zalaegerszeg polgármestere beszédében felidézte, hogy 2015 áprilisában írták alá Orbán Viktor miniszterelnökkel a Modern Városok Program szerződését, amelynek legfontosabb pontjai a gazdaságfejlesztésre és a munkahelyteremtésre vonatkoztak. Azóta már – Zala megye történetének legnagyobb beruházásaként, 170 milliárd forintos ráfordítással – épül a Zalaegerszeget az M7-es autópályával összekötő M76-os gyorsforgalmi út, illetve 2015 óta négyezer új munkahely jött létre a városban, a munkanélküliség aránya pedig 2,5 százalékra csökkent. Balaicz Zoltán szólt arról is, hogy a miniszterelnök 2016. május 19-én jelentette be a járműipari tesztpálya megépítését, egy évvel később pedig megtörtént az alapkőletétel.

A polgármester köszönetet mondott Orbán Viktor miniszterelnöknek, amiért a kormány Zalaegerszeget jelölte ki helyszínnek, majd megköszönte a rengeteg munkát Palkovics László innovációs és technológiai miniszternek és Vigh László országgyűlési képviselőnek, miniszteri biztosnak. A projekt segítőiként továbbá megköszönte a támogatást Varga Mihály pénzügyminiszternek, Héjj Dávid miniszterelnöki biztosnak, Rigó Csabának, a Közbeszerzési Hatóság elnökéknek. Balaicz Zoltán hasonlóképp elismerését fejezte ki dr. Sifter Rózsának, Zala megye kormánymegbízottjának is, amiért a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházás megvalósításához a kapcsolódó közigazgatási hatósági ügyekben és koordinációs feladatokban végzett tevékenységével az általa vezetett Zala Megyei Kormányhivatal is nagymértékben hozzájárul.

A polgármester köszönetet mondott továbbá dr. Pál Attilának, a Zala Megyei Közgyűlés elnökének, Vadvári Tibornak, Zalaegerszeg alpolgármesterének, Bali Zoltánnak, Zalaegerszeg gazdasági bizottsága elnökének, Háry Andrásnak, a ZalaZone ügyvezetőjének, Doszpoth Attilának, a Z-ONE Park Kft. ügyvezetőjének, és minden további érintett közéleti szereplőnek, rektornak, cégvezetőnek. Végül kiemelte: a kormány támogatása és az elmúlt évek közös munkája nyomán Zalaegerszeg újra fejlődik.

A beszédeket követően Orbán Viktor miniszterelnök, Palkovics László miniszter és Háry András, a ZalaZone ügyvezetője közösen nyomták meg azt a gombot, ami a pálya működésének indítását jelképezte.

(Zalai Hírlap, Zala Megyei Kormányhivatal (Fotó: Foto Zalaegerszeg))