A lenti Németh-Fa, az egerszegi 3B Hungária, valamint a zalaszentgróti Zala-Cereália kapta idén a Zala Megye Gazdaságáért Kamarai Díjat. A fenti elismeréseket, s még számos egyéb kitüntető címet csütörtökön vehették át az arra érdemesek a Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a Zalai Hírlap közös rendezvényén a Kamarák Házában.

A több éves múltra visszatekintő díjkiosztó ünnepséget gazdasági fórum keretezte, ahol elsőként dr. Szabó Antal, a zalai kamara alelnöke szólt arról, fontos elismerni a gazdasági élet azon szereplőit, akik szembenéznek a kihívásokkal és képesek maradandót alkotni. A sikeres vállalkozás egyik feltétele a határozott elképzelés és a meggyőződés, hogy a helyi erőkkel is lehet nagyot alkotni - mondta, majd Goethe szavait idézte: a merészségben zsenialitás, erő és varázslat rejlik.

Pácsonyi Imre, a Zala Megyei Közgyűlés alelnöke a szakképzésben és a foglalkoztatásban mutatkozó nagy fordulatokat és lehetőségeket érzékeltette. Aktuális törekvéseik közül kiemelte azt a projektet, amivel a nők munkavállalását támogatják, a karrier és a családi élet összeegyeztetését segítve.

Ezt követően Pomázi Gyula, a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára tartott előadást az információs technológia és az automatizálás által uralt 4. ipari forradalom kihívásairól. Mint mondotta, a jelen és a jövő paradigmaváltást hoz, ami új iparfejlesztési és üzleti logikát igényel. Az agrárforradalom megváltoztatta az életterünket, az ipari a munkahelyünket, a digitális forradalom pedig a gondolkodásmódunkat formálja át.

Előadását követően az országos Szakma Kiváló Tanulója, valamint az Országos Szakmai Tanulmányi versenyen döntőbe jutott zalai diákokat köszöntötte dr. Sifter Rózsa kormánymegbízott. Gratulált a kiváló teljesítményhez, megköszönve egyben a felkészítők és az intézmények munkáját is. Az országos megmérettetéseken első, második és harmadik helyezésből is négyet-négyet hoztak el a zalai fiatalok. A diákok és felkészítőik mellett külön elismerést kapott Linhart Rita, a keszthelyi Asbóth-iskola gyakorlatioktatás-vezetője.

Ezután következett a kamarai díjak ünnepélyes átadása. A köztestület évente elismeri azokat a vállalkozásokat, amelyek kiemelkedő teljesítményükkel, illetve több éves nívós munkájukkal élenjáró módon gyarapítják Zala megye gazdaságát. Az idei kitüntetettek: Németh-Fa Kft. Lenti, 3B Hungária Kft. Zalaegerszeg és Zala-Cereália Kft. Zalaszentgrót. A díjazottak munkájába, teljesítményébe kisfilmek avatták be a fórum résztvevőit. A kamara idén két Életműdíjat is kiadott. E címre Preisz József órásmester 55 éves szakmai munkája és társadalmi szerepvállalása, Takács Géza víz-, gáz- és központifűtés-szerelő pedig 50 éves szakmai munkássága okán vált érdemessé.

Ezt követően a Zala Megye Szakképzéséért Kamarai Díj talált gazdára, a legjobb gyakorlati képzőhelynek járó elismerést a ZÁÉV Zrt. kapta. Végül a Zala Megyei Fogyasztókért cím nyerteseit jelentették be. A tisztességes, nívós és udvarias szolgáltatással kiérdemelhető címhez a Zalai Hírlap olvasóinak szavazatai juttatták hozzá a nyerteseket. Összesen 3473 voks érkezett a lap internetes felületére, s ezek 67 százalékát a két első helyezett birtokolta. Mégpedig a zalakarosi Szilágyi Cukrászda, valamint az egerszegi K&H '97 Számítástechnikai Bt.

(Zalai Hírlap, Zalaegerszegi Televízió, Fotó: Katona Tibor)