A KEHOP-5.2.2-16-2016-00018 azonosítószámú, a „Zala Megyei Kormányhivatal épületeinek energetikai fejlesztése” elnevezésű projekt keretében a Zala Megyei Kormányhivatal 10 épületén hajt végre energetikai beruházást.
Mint azt dr. Sifter Rózsa kormánymegbízott az április hatodiki nagykanizsai átadási ünnepségen elmondta, hat épület rekonstrukciójával már végeztek, ezek közül a harmadik avatására kerül sor.

A Nagykanizsai Járási Hivatal Földhivatali Osztályának helyet adó épület (8800 Nagykanizsa, Platán sor 2.) felújítása 76.959.068 forintból valósult meg; korszerűsödtek a nyílászárók, az épület külső hőszigetelést kapott, megtörtént a kazáncsere, a fűtés-, és világításkorszerűsítés, továbbá az épületre - az elektromos áram termelése érdekében - napelemeket helyeztek el.

A beruházás eredményeként az épület megfelel a jelenleg érvényben lévő energetikai követelményeknek, így az átalakítás évi 3.269.852 forint tervezett költségmegtakarítást eredményez a hivatal számára.

A Zala Megyei Kormányhivatal vezetője elmondta, hogy a 10 épületet érintő 1 milliárd forintos felújítás után készen állnak a folytatásra, hiszen újabb 168 millió forintos forrás jut Zalának erre a célra, ebből három épület (köztük a kanizsai nyugdíj- és egészségbiztosítási hivatal) rekonstrukciója valósulhat meg. A kanizsai Földhivatallal kapcsolatban a kormánymegbízott szólt arról, hogy jelenleg 22 állami tisztviselő dolgozik itt, 25 ezer az évi ügyiratforgalom. Köszönetet mondott a kivitelező Szabau Kft.-nek a gyors és precíz munkáért. A cég képviselője dr. Sifter Rózsának jelentette készre az épület felújítását.

Cseresnyés Péter államtitkár, a Nagykanizsai Választókerület országgyűlési képviselője kiemelte: változik a világ, változik a hivatali dolgozók és az ügyfelek kapcsolata. Megszépült, megújult, korszerű környezetben fogadhatják a hozzájuk betérő állampolgárokat, s ez érződik a hangulaton is. A Földhivatal felújításával szépült, gazdagodott Nagykanizsa.

Dr. Kovács Zoltán területi közigazgatásért felelős államtitkár elmondta, hogy az előző programban 114 ingatlan újult meg az országban 14,5 milliárd forint ráfordítással. A most megcélzott 248 épület rekonstrukciójának összköltsége 25 milliárd forint. Ezekből az épületekből 83 már átadásra került. Ez a projekt része annak az 1 100 milliárd forintos programnak, amely a hulladékgazdálkodással, a klímaváltozással, a vízgazdálkodással, a környezetvédelemmel és energiahatékonysággal kapcsolatos feladatokat tartalmazza. Az államtitkár kiemelte: Zala megye az egyik legsikeresebb pályázó ebben a programban.

A felújított épületet Szűcs Imre plébános áldotta meg.

(Zalatáj Kiadó, Fotó: Zala Megyei Kormányhivatal)