Zalában a közigazgatás valóban képes szolgálni azokat a megyei fejlesztéseket, amelyek segítenek abban, hogy egy évtizeden belül ez lehessen az egyik legfejlettebb térsége Magyarországnak – minderről Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter beszélt 2020. január 21-én, Zalaegerszegen a Zala Megyei Kormányhivatal szűkített állománygyűlésén.

A Zala-Zone Járműipari Tesztpályán megrendezett eseményen elsőként Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos köszöntötte a vendégeket, majd ismertette az 55 százalékos készültségi szinten lévő beruházás részleteit, bemutatva egyúttal a már elkészült pályaelemeket. Köszönetet mondott továbbá a Zala Megyei Kormányhivatal vezetőinek és dolgozóinak a rekordgyorsaságú ügyintézésért, amelynek hiányában nem tarthatna itt az építkezés.

Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere a Zala Megyei Kormányhivatal és az önkormányzat közötti szoros és korrekt munkakapcsolatot méltatta, példaként említve, hogy a Modern Városok Program egyes pontjainak megvalósításában a 23 megyei jogú város közül Zalaegerszeg az elsők között van, amely nagymértékben köszönhető a kormányhivatal kiemelt eljárásának.

A tesztpálya egy olyan, a térségben egyedülálló fejlesztés, amelyről 2018 nyarán még Angela Merkel német kancellár is érdeklődött egy berlini tárgyaláson Orbán Viktor miniszterelnöktől – érzékeltette beszédében a beruházás jelentőségét Gulyás Gergely.

A miniszter a hagyományos kormányhivatali feladatokra áttérve köszönetet mondott mindazoknak, akik hozzájárulnak ahhoz, hogy ma a magyar állam megítélése az ügyintézés szempontjából is összehasonlíthatatlanul jobb, mint 8–10 éve. Kiemelte: semmilyen további szándék nincs arra, hogy a területi közigazgatásban létszámleépítést hajtsunk végre. Hozzátette: a hírekkel ellentétben a járási hivatalokhoz sem kíván a kormány a jelenlegi ciklusban hozzányúlni, nincs szándék azok területi beosztásában, számában változtatást véghezvinni. A következő évek feladata belakni a jelenlegi szabályozási környezetet – mondta Gulyás Gergely. A tervezett bérfejlesztésről szólva elmondta: Zala megyében az újra bevezetendő cafeteriát is beleszámítva 15 százalékos lesz az emelés. A cél, hogy ez ne egy egyedi döntés legyen, hanem a következő években is folytatódjon, hogy a kormányhivatalban dolgozni ne csupán erkölcsi, hanem anyagi megbecsültség is legyen – egészítette ki.

Dr. György István kiemelte: amióta modern közigazgatás létezik, ekkora átalakítást nem hajtottak végre, mint az elmúlt tíz évben Magyarországon. Ezzel egy olyan koncentráció jött létre, amely az államigazgatást és a területi közigazgatást is más dimenzióba, új szintre emelte – tette hozzá a területi közigazgatásért felelős államtitkár.

Dr. Sifter Rózsa kormánymegbízott az átalakítás jelentőségét hangsúlyozta: a közigazgatás 2010-ben még az államot, ma pedig már a magyar embereket, az állampolgárokat szolgálja, a régiók megszűnésével a megye visszakapta régi rangját. A sikeres működést illusztrálva elmondta: a tavaly decemberi adatok alapján a zalai kormányablakokban az ügyintézéssel kapcsolatos ügyfélelégedettség rendkívül magas, 96,4 százalékos.

Dr. Sifter Rózsa széles körű áttekintést nyújtott a kormányhivatal tevékenységéről és országos hatáskörű feladatairól, s szólt arról is, hogy a megyében jelenleg összesen 105 nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházás zajlik. Kiemelte: kollégáiktól mindenekelőtt empátiát várnak az állampolgárok, s elkötelezettséget az államigazgatás irányába.

A rendezvényt színesítette műsorával a Zalai Táncegyüttes, majd zárásként Kormánymegbízotti Elismerő Oklevelet adtak át a hivatal öt dolgozójának, dr. Sali Zsófia és dr. Németh Gyöngyi főosztályvezetőknek, László Katalin kormányablak szakügyintézőnek, Novákné Zámbó Rita kormányablak ügyintézőnek és Szelencsik Gábor kormányablak osztályvezetőnek.

(Zalai Hírlap, Zala Megyei Kormányhivatal, fotó: Miniszterelnökség, ifj. Vigh László)