Percek alatt kiürült a teherautó platóján a kaloda, a Hunyadi utcai ház udvarán pedig tisztes halom épült az akáchasábokból. Pénteken délelőtt Tófejre, Póczak Tamásékhoz érkezett egy erdei köbméter tűzifa a megyei védelmi bizottság szervezte támogató akcióban.

A bizottság elnöke, dr. Sifter Rózsa kormánymegbízott érdeklődésünkre elmondta, hogy 2013 óta minden évben vittek tűzifát rászoruló családoknak, idén 65 helyre jutottak el, s eddig összesen 400 család kapott segítséget.

A tűzifa árát a Magyar Földgáztároló Zrt. fizette, míg a beszerzést, kiszállítást az egerszegi Omega GM Kft. vállalta. Ez évben az akció hárommillió forintos költségét is a kft. finanszírozta. A támogatandókat pedig az önkormányzatok, családsegítő szolgálatok, országgyűlési képviselők javaslata alapján választották ki.

Póczak Tamás a halom láttán bizakodóan nyilatkozott, a tél végéig már elegendő lesz a tüzelő a családnak. Érdeklődésünkre arról is beszélt, hogy 4,5 éves kislányukat, Hannát nevelik feleségével, aki az egerszegi kórházban dolgozik, őt pedig Nagykutasra szólítja a munkája. Azt már Horváth Zoltán polgármester árulta el, hogy tragikusan alakult az elmúlt év a család számára. A Hunyadi utcai házban öten éltek, ám a fiatal férfi testvére és édesapja is meghalt.

Cseresnyés Péter államtitkár, miniszteri biztos az átadás alkalmából kiemelte, hogy a társadalmi szolidaritás megnyilvánulása az immár hagyományosnak tekinthető tűzifaakció. Emellett a kormány adókedvezményekkel és más módon is támogatja a családokat.

(Zalai Hírlap, Fotó: Zalai Hírlap)