A megyeszékhelyen és Nagykanizsán is megemlékeztek hétfő délután a kommunista diktatúrák áldozatairól.

A zalaegerszegi hangversenyteremben tartott ünnepségen H. Horváth Gyula, a polgármesteri hivatal kommunikációs szakreferense szólt egyebek közt arról, hogy 1947. február 25-én tartóztatták le és hurcolták el a szovjet hatóságok Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt főtitkárát, s ez az esemény tekinthető a kommunista diktatúra magyarországi nyitányának. Az Országgyűlés ezt a napot nyilvánította 2000-ben az áldozatok emléknapjává. Hazánkból mintegy 700 ezer embert hurcoltak a szovjet munkatáborokba, és közülük 300 ezren ott haltak meg.

Balaicz Zoltán polgármester beszédében felidézte a kommunista rendszerek munkatáborainak, börtöneinek világát, s azt, hogy becslések szerint százmillió körül lehetett a kommunizmus áldozatainak száma. Ám ha az ezen tragédiák miatt lelkileg-testileg tönkrement családtagokat is nézzük, valójában felbecsülhetetlen, mennyien szenvedtek a fizikai és lelki terrortól. Mint mondta, a kommunista diktatúra hatásait máig érezzük, a múltnak ez a darabja még ma is jelen van, az egész ország a szenvedő alanya. Ma már azonban el merik mondani az emberek a történteket, az utánunk jövő generációk pedig helyreállítják az értékek rendjét.

Az ünnepségen Bellus Attila színművész verseket mondott, és levetítették a Terror Háza által készített Játsszunk nyugodtan! című dokumentumfilmet. Balaicz Zoltán, Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos, dr. Sifter Rózsa kormánymegbízott, dr. Mester László megyei főjegyző gyertyát gyújtottak a teremben az áldozatok emlékére, majd a résztvevők közül sokan a Kosztolányi utcai Gulag-emlékműnél is lerótták tiszteletüket.

(Zalai Hírlap, Zala Megyei Kormányhivatal, Foto: Pezzetta Umberto)