Deák Ferenc születésének 216. évfordulója alkalmából 2019. október 17-én több Zala megyei helyszínen is megemlékezést tartottak.

Zalaegerszegen hagyomány, hogy az államférfit névadóként választó intézmények – a Deák-iskola, a Zrínyi-gimnázium (1950-ig viselte Deák nevét), valamint a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár – közösen tisztelegnek a magyar történelem egyik legnagyobb politikusa előtt.

A Deák téren álló szobornál zajló megemlékezésen Kiss Gábor könyvtárigazgató mondott köszöntőt, amelyben ráirányította a figyelmet a 180 évvel ezelőtti, 1839-es pozsonyi országgyűlés történelmi szerepére. Ezen a dispután lett Deák Ferenc a politikai élet vezéralakja, s érdemelte ki a haza bölcse titulust. A szólásszabadság és a bírói függetlenség melletti kiállásával ugyanis egységbe kovácsolta az ellenzéket, továbbá elérte, hogy amnesztiát kaptak a korábbi koncepciós perek elítéltjei, akiket a reformfolyamatok pártolása miatt törvénysértő módon fosztottak meg szabadságuktól.

A programon idén a Zrínyi-gimnázium tanulói adtak ünnepi műsort, ennek során részlet hangzott el Deák szólásszabadságért, polgári szabadságjogokért kiálló országgyűlési beszédéből is.

A megemlékezés koszorúzással zárult, a tisztelgők soraiban jelen volt dr. Sifter Rózsa kormánymegbízott, Balaicz Zoltán polgármester, a jogászegylet, a bíróság és az ügyészség, valamint több további intézmény képviselője.

(Zalai Hírlap, Zala Megyei Kormányhivatal, fotó: Zalai Hírlap, Zala Megyei Kormányhivatal)