2019. október 22-23-án Zala megyében a nagyobb városokban és a kistelepüléseken is tartottak megemlékezéseket.

Közös ünnepségen tisztelgett '56 hősei előtt Zalaegerszegen a POFOSZ zalai szervezete, a megyei ’56-os Hagyományőrző Egyesület és a megyei önkormányzati hivatal a Megyeházán.

Az 2019. október 22-ei rendezvény szónoka Pácsonyi Imre, a Zala Megyei Közgyűlés tagja volt, aki rendhagyó gondolatokat osztott meg a közönséggel, amelynek soraiban a kormányhivatal és a tankerületi központ több vezetője és dolgozója is helyet foglalt.

Elhangzott, ezen a napon talán jobb volna nem is beszélni. Csak elcsendesedni, és hinni, hogy 1956. október 23-ról közel ugyanazok a gondolatok jutnak eszébe mindenkinek. Jó lenne hinni, hogy a fontos kérdések mentén egy felé húz a szív, hiszen vannak értékek, mint a bátorság, önfeláldozás, bajtársiasság és a szabadság, amelyek alatt ugyanazt kell, hogy értsük. A jelen ajándéka, hogy ’56 élő szereplői is velünk ünnepelhetnek – folytatta Pácsonyi Imre. Érdemes megtudni tőlük, hogy a történések szikár tényei mögött mit éreztek, mit éltek át akkor. S vívódó kérdéseink közül az sem hiányozhat: mi miként cselekedtünk volna a helyükben?

Az ünnepséget koszorúzás zárta az emléktáblánál, amely arról tudósít, hogy ’56 őszén e falak között alakult meg a megyei nemzeti bizottság, a megyei tanács munkástanácsa, valamint a megyei forradalmi bizottság is.

Nemzeti ünnepünkhöz kapcsolódóan szintén 2019. október 22-én, kedden megáldották a kommunizmus áldozatainak börtön- és emlékmúzeumát Zalaegerszegen, Wittner Mária '56-os szabadságharcos jelenlétében, a POFOSZ Zala Megyei Szervezete, valamint az '56-os Hagyományőrző Egyesület szervezésében zajló programon.

Zsugyel Kornél evangélikus és Hodánics Péter református lelkész, valamint Kovács József katolikus atya áldotta meg a Mártírok utcai emlékhelyet, amely egykor az ÁVH börtöneként szolgált, ma pedig a Göcseji Múzeum szakmai irányításával segíti a korszak bemutatását.

Kiss Bódog Zoltán, a POFOSZ Zala megyei elnöke beszédében felidézte az épület pincéjének sötét múltját, hiszen az ötvenes években e falak szolgáltak helyszínül a rendszerrel szemben állók kínzásához, vallatásához, fogva tartásához. Mint elmondta, hatalmas megtiszteltetés, hogy Wittner Mária, ’56 egyik leghitelesebb szabadsághőse, aki életét is feláldozta volna eszméiért és hitéért, eljött megtekinteni az emlékmúzeumot.

Az igazságot nem lehet felakasztani, mert az a lelkünkben él – kezdte beszédét Wittner Mária. Egyebek mellett kitért arra is, hogy egyik veronai útján egy olasz egyetemista, a Rákosi-címertől megszabadított ’56-os zászlót látva úgy fogalmazott, azon a lyuk lehet Krisztus sebe, vagy golyó ütötte nyílás is. A kérdés az, mikor gyógyul be. Wittner Máriát nagyon megérintette e gondolat, mert beszédes szimbóluma a történteknek. Szólt arról is, mennyire fontos a fiatalok szemét felnyitni a forradalom üzenetére. Ezért is jó, hogy néhányan még itt vannak, s élő felkiáltójelként el tudják mondani a maguk és halottaik igazát.

2019. október 23-án, szerdán megyeszerte, a nagyobb városokban és a kistelepüléseken is tartottak megemlékezéseket.

A megyeszékhelyen található Ady utcai ’56-os emlékműnél Balaicz Zoltán polgármester mondott beszédet. Ötvenhat hőseiről szólva kiemelte, nekik a véres, hitehagyott 20. században is sikerült csodát tenniük néhány hétre. Példájuk nyomán 1956 tüze ott parázslott az emberek szívében, s ismét lángra lobbant 1989-ben. A polgármester úgy fogalmazott: generációja és az őket követők nevében küldetésként tűzte ki 1956 és 1989 örökségének vállalását és folytatását, hozzátéve, kinek-kinek meg kell találnia a saját életében, hogy mit tud tenni nemzete és városa boldogulásáért. Most, hogy végre kitárul a jövőre nyíló ajtó, nem szabad megtorpanni, hiszen megvan a benső erő, amivel a történelem menetét alakítani lehet – hangoztatta.

A programot zenei műsor színesítette, amelyben több rock-musicalből énekelt részleteket Sasvári Sándor Jászai Mari-díjas színművész, az ünnepi verseket pedig Takács Bence Ervin MMA ösztöndíjas versmondó tolmácsolta. Az ünnepség koszorúzással zárult, az emlékműnél fejet hajtott a városvezetés, Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos, a Zala Megyei Kormányhivatal részéről dr. Sifter Rózsa kormánymegbízott és Héder Miklós főigazgató, továbbá számos rendvédelmi és társadalmi szervezet, intézmény képviselője is.

(Zalai Hírlap, Zala Megyei Kormányhivatal, fotó: Zalai Hírlap)