Egy nemzetről mindent elmond az, hogy sorsdöntő pillanatairól, hőseiről hogyan emlékezik meg és miként tudja megőrizni az elődöktől ráhagyott szellemiséget – ezzel a gondolattal kezdte ünnepi beszédét Takács Szabolcs Veszprém megyei kormánymegbízott.

A Zirc város és térsége által megrendezett, az 1848–49-es polgári forradalom és szabadságharcra emlékező ünnepségen a kormánymegbízott szólt arról: a magyarság 1848-ban és ’49-ben is ugyanazt akarta, amit Szent István óta mindig. Független nemzet kívánt lenni, amely maga dönt sorsáról.

Az elődeink által kivívott jogokat mi már ajándékba kaptuk, ám ez nem jelenti azt, hogy a szabadságot nem kell újra és újra megvédeni


– hangsúlyozta a kormánymegbízott. Hozzátette: a magyar nemzetnek ma ismét egy erősen változó Európában kell megtalálni a helyes utat, és fel kell lépnie olyan törekvések ellen, amelyek szabad akaratunkat és döntéseinket kérdőjelezik meg.

Fotó: Kelemen Gábor

„Az igaz ösvényt megtalálni és arra rálépni, nem könnyű, hiszen olykor úgy tűnik, e büszke múltú kis ország csak magára számíthat. Mint a történelem viharaiban már oly sokszor, hazánk ’48-ban is magára maradt. Az európai nagyhatalmak összefogtak és egy év leforgása alatt vérbe fojtották a magyar forradalmat. 1848 példája mégis arra kötelez minket, hogy álljunk ki továbbra is bátran az igazunkért, a döntéseinkért, a függetlenségünkért. Túl sok vérbe és áldozatba került a kivívott szabadságunk ahhoz, hogy valaha is lemondjunk róla.”

Takács Szabolcs beszédében kiemelte: ma ismét választás előtt állunk. Dönthetünk saját sorsunk alakulásáról, és arról, hogy megvédjük-e az elődöktől kapott és általuk kivívott értékeket, vagy tűrjük, hogy a liberális nagyhatalmak ránk kényszerítsék saját akaratukat.

Nemcsak a szabadságunk, a függetlenségünk a tét, hanem nemzeti identitásunk, kultúránk és gyermekeink jövője is.

A kormánymegbízott a márciusi ifjak példáját állította a hallgatóság elé és arra buzdított: „Legyünk bátrak, védjük meg elődeink örökét és hagyjunk egy biztonságos, élhető jövőt utódainkra. Ne döntse el senki rajtunk kívül, hogy mi jó nekünk, mire van szükségünk.”

Ezt üzeni nekünk 1848 szellemisége, húzta alá Takács Szabolcs, majd rámutatott, a nemzeti önrendelkezést ma sem adják ingyen, csatát kell érte vívnunk.

Fotó: Kelemen Gábor

A városi megemlékezés keretében a Március 15. téren az emlékezés koszorúit helyezték el a résztvevők. Elsőként dr. Kovács Zoltán államtitkár, a térség országgyűlési képviselője és Ottó Péter polgármester helyezte el az emlékezés virágait, majd Takács Szabolcs kormánymegbízott Kropf Miklóssal, a Zirci Járási Hivatal vezetőjével közösen helyezett el koszorút.

A Városházán a Zirci Reguly Antal Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola tanulói ünnepi műsorral készültek. A műsorban közreműködtek a Zirci Fúvósok.

(Veszprém Megyei Kormányhivatal)