Veszprém megyében eddig 6800-an kaptak meghívót az országos vastagbélszűrési programba. A Veszprém Megyei Kormányhivatal szakemberei összesen 10 ezer meghívót küldenek ki április végéig. Az 50 és 70 év közötti korosztály a legveszélyeztetettebb, a szűrés életet menthet.

Veszprém megyében február közepén, 52 háziorvosi praxis részvételével indult a szűrés. A kormányhivatal népegészségügyi szakemberei eddig 6800 meghívót küldtek ki, április végén pedig további 3200 ember kapja kézhez a meghívólevelet a program keretében.

Kásler Miklós egészségügyi miniszter a Magyar Hírlapnak adott interjúban hangsúlyozta: van kapacitás a program végrehajtására, elegendő a kolonoszkópos laborok száma és a személyi háttér is biztosított. Úgy vélte: népegészségügyi szempontból akkor lehet sikerről beszélni, ha a célcsoport részvételi aránya a programban eléri az ötven százalékot. Mint mondta: fontos, hogy az emberek tisztában legyenek azzal, hogy a vastagbélszűrésen való részvétel kiemelt fontosságú, mert a betegség korai felismerése és kezelése jelentősen javíthatja az életkilátásokat és megmentheti az életüket.

A vastagbélrák gyakorisága az ötven és hetven év közöttiek körében a legmagasabb, így a szűrőprogram ezt a korosztályt célozza meg.

(Veszprém Megyei Kormányhivatal)