Megérkeztek a Veszprém megyei háziorvosokhoz a térítésmentesen felhasználható influenza elleni oltóanyagok. Ezzel egyidőben újra megkezdte működését az influenza figyelőszolgálat, 47 megyei orvos részvételével.

A 46 ezer vakcina kiszállítását idén is a Veszprém Megyei Kormányhivatal koordinálta. A kormány országos szinten 1 300 000 adag oltóanyagot biztosít azok számára, akik életkoruk, vagy egészségi állapotuk miatt fokozottan veszélyeztetettek, illetve akik ezen csoportokat az influenzavírus átadása révén veszélyeztethetik. Az influenza elleni védőoltások elsődleges célja a súlyos, kórházi ellátást igénylő megbetegedések, és az influenza okozta halálesetek megelőzése. A térítésmentes védőoltások biztosításának célja az is, hogy tovább növekedjen az influenza elleni átoltottság, kiemelten az idősek körében.

A térítésmentes védőoltásra jogosultak köre változatlan (3 éven felüliekre vonatkozik):

  • 60 éven felüliek, egészségi állapotuktól függetlenül
  • egészségügyi dolgozók
  • ápolást, gondozást nyújtó egészségügyi/szociális intézmények dolgozói,
  • a baromfifeldolgozókban, a vágóhidakon dolgozók
  • sertés és baromfi tartásával, valamint ezen állatok szállításával szervezett munkavégzés keretében foglalkozók.

Az oltást érdemes még a járvány terjedésének kezdete előtt beadatni, hiszen a védettség kialakulásához körülbelül 14 nap szükséges.

Mától Veszprém megyében is újra működik a Nemzeti Népegészségügyi Központ által elrendelt influenza figyelőszolgálat, 47 orvos részvételével.

(Veszprém Megyei Kormányhivatal)