Az újonnan bevezetett vadgazdálkodási rendszer mellett Veszprém megye tájegységi fővadászai is bemutatásra kerültek a Veszprém Megyei Kormányhivatal és a Veszprém Megyei Vadászkamara által szervezett Vadgazdálkodási Szakmai Fórumon.

Az április 5-én, a Megyeháza Szent István-termében megrendezett fórumon Bitay Márton Örs állami földekért felelős államtitkár, Takács Szabolcs kormánymegbízott, Jámbor László, az Országos Magyar Vadászkamara elnöke, Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke, Pap Gyula, a Veszprém Megyei Vadászkamara elnöke, Bajdik Péter vadgazdálkodási tájegységi főosztályvezető és Polgárdy Imre, a Megyei Közgyűlés elnöke is jelen volt. Az országban elsőként került megrendezésre olyan vadgazdálkodási fórum, amelyen az összes érintett szervezet képviseltette magát.

Fotó: Hazai Vadász

A húsz éves vadgazdálkodási ciklus indulása új helyzet elé állította a hatóságokat, a vadászatra jogosultakat, és a földtulajdonosokat egyaránt. Ezért volt különösen fontos egy olyan találkozó megszervezése, amely megteremti a tájékozódás és az illetékes szervek közötti közvetlen párbeszéd lehetőségét.

A résztvevők képet kaptak a minisztérium, illetve a kormányhivatal elvárásairól, valamint többet tudhattak meg arról, hogy miként kapcsolódik egymáshoz a vadgazdálkodási tájegységet felügyelő fővadász és a hatóság munkája. A résztvevők szakmai tájékozatókat hallhattak a 20 éves vadgazdálkodási ciklus indulásáról és a tájegységi vadgazdálkodásról.

Fotó: Mátyus Tamás

Takács Szabolcs kormánymegbízott a vadgazdálkodás Veszprém megyei helyzetét ismertette. Tájékoztatójában kitért a 2017. március 1-ével hatályba lépett, megyénk vadászterületeit érintő változásokra. Ebből világossá vált, hogy 2017 márciusáig megyénkben 53 vadászatra jogosult szervezet került bejegyzésre, kilenc további vadászterület üzemterve pedig 2020 és 2025 között fog lejárni. Továbbá három tájegység került kijelölésre (Marcal-medence, Bakony és Balaton-felvidék).

A hatóság továbbra is végzi azon tevékenységét, melyet eddig is ellátott:

 • Vadgazdálkodási üzemtervek jóváhagyása
 • Éves vadgazdálkodási tervek jóváhagyása, módosítása és a végrehajtás ellenőrzése
 • Vadászati tevékenység ellenőrzése
 • Vadászati idényektől való eltérések engedélyezése
 • Engedély nélkül, tiltott módon, tiltott eszközzel, tiltott időben történt vadászat szankcionálása
 • Trófeabírálat
 • Hivatásos vadászok nyilvántartása, ellenőrzése
 • Vadkárbecslők nyilvántartása
 • Vadkárelhárító célú kerítés építések engedélyezése
 • Megkeresés esetén tájékoztatás nyújtása vadászattal, vadgazdálkodással, vadkárral kapcsolatos kérdésekben
 • Nyilvántartások vezetése, statisztikai adatgyűjtés


Az előadásokat követően a tájegységi fővadászokon volt a sor, hogy röviden szóljanak az általuk végzett, illetve tervezett tevékenységről.

Weidinger István osztályvezető a velencei, Németh Attila a bakonyi, Surányi Péter a Balaton-felvidéki, Takács András a Marcal-medencei, Nemsics Balázs a Zala-Kis-Balaton, Baranya Csaba pedig a Bakonyalja-Komárom tájegység fővadásza március 1-től. Megyénk tájegységi fővadászainak Pápán a Bakonyerdő Zrt.-nél, illetve Veszprémben a Verga Zrt.-nél lesz a székhelyük.

A szakmai részt követően a szervezők állófogadásra és kötetlen beszélgetésre invitálták a megjelenteket a Megyeháza Lasztovicza-termébe.

(Veszprém Megyei Kormányhivatal)