A beruházás alapkőletételi ünnepségén Dr. Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára, Dr. Kovács Zoltán, területi közigazgatásért felelős államtitkár, Takács Szabolcs, Veszprém megye kormánymegbízottja és Pántya József, a NIF Zrt. útfejlesztési igazgatója mondott beszédet.

Kontrát Károly államtitkár megköszönte a Kormánynak, hogy támogatta a beruházást. Hangsúlyozta, az egyik legfontosabb közösségi érték a biztonság, ezen belül a közlekedésbiztonság. A mai alapkőletétel is ennek megóvását szolgálja, hiszen az új csomópontnak köszönhetően nem csak gyorsabb lesz a közlekedés Budapest és a Balaton északi partja között, hanem a balesetek száma is csökkenni fog.

Fotó: NIF Zrt.

Kovács Zoltán államtitkár kiemelte, az elmúlt három és fél évben Veszprém megyében 80 kilométernyi alsóbb rendű út épült közel 10 milliárd forint értékben. Hozzátette, jelenleg is több nagyobb beruházás zajlik a térségben.

Példaként hozta az M7-710 csomópont kezdődő megvalósítását, a Várpalotai elkerülőt, amelynek átadása márciusban esedékes, illetve a 83. számú főút Győr-Pápa közötti szakaszának fejlesztését. 

Takács Szabolcs, Veszprém megye kormánymegbízottja ismertette: a Veszprém Megyei Kormányhivatal 2015-ben kapcsolódott be komolyabban a projekt előkészítésébe. A Hivatal kisajátítási eljárásokat folytatott le, régészeti feltárások lefolytatására adott ki engedélyt, 2017. november közepén pedig a NIF Zrt. –érvényes építési engedéllyel a zsebében – átvehette a munkaterületet. A kormánymegbízott aláhúzta, a NIF Zrt. és a kormányhivatal között kiemelkedő volt az együttműködés, a Társaságra a folyamatos kommunikáció, jogszerűség és a határidők betartása volt jellemző. Hozzátette, a beruházás gyorsabb, de ami még fontosabb: biztonságosabb közlekedési lehetőséget teremt, emellett a térség turisztikai vonzerejét is növeli.

Pántya József, a NIF Zrt. útfejlesztési igazgatója elmondta, a fejlesztést a Duna Aszfalt Kft. Út és Mélyépítő Kft. és a Hazai Építőgép Társulás Szolgáltató Kft. valósítja meg nettó 7,325 milliárd forintból. A beruházás uniós és hazai forrás felhasználásával valósul meg, és várhatóan 2019 őszén zárul le.
A beruházásról:
A beruházás keretében új autópálya csomópont 1. üteme épül ki az M7 autópályán új gyűjtő-elosztó sávokkal, illetve a meglévő 710. sz. főút bekötésével. Az M7-es autópálya ezen szakaszán a nyári csúcsidőszakokban jelentősen feltorlódik a forgalom, mivel a Balaton északi partjára tartók itt hagyják el az autópályát és térnek rá a 71. számú főútra. A fejlesztésnek köszönhetően a forgalom a nagy kapacitású 710. sz. főútra közvetlenül tud majd felhajtani megszüntetve ezzel a torlódást. A kialakítás során megépítendő ágak a Budapest-Balatonfűzfő útirányt fogják biztosítani mindkét irányba, de a csomópontba a későbbi M8 autópálya is becsatlakozhat majd.

(Veszprém Megyei Kormányhivatal)