A száraz, szeles időjárás miatt ismét tűzgyújtási tilalom van érvényben az egész ország területén.

Veszprém megye teljes területén valamennyi erdőben és a fásításban, valamint azok kétszáz méteres körzetében tilos tüzet gyújtani, beleértve a kijelölt tűzrakó helyeket, valamint a kül- és belterületi ingatlanokat is. Tilos a parlag- és gazégetés is.

Az erdőben kirándulókat, a mezőgazdasági területeken dolgozókat, a közúton és vasúton utazókat kérik a katasztrófavédelem szakemberei: fokozottan figyeljenek arra, hogy égő cigarettacsikket és dohányterméket ne dobjanak el, a cigarettát minden esetben biztosan oltsák el. A tűzvédelmi korlátozások megszegése bírsággal sújtható, amely – az okozott károk megtérítésén felül – az előidézett káresettől függően húszezer forinttól hárommillió forintig terjedhet.

Az aktuális tűzgyújtási tilalomról a http://www.katasztrofavedelem.hu/index2.php?pageid=tuzoltas_tuzgyujtasi_tilalom oldalon tájékozódhatnak az érdeklődők. A honlapon folyamatosan frissülő tűzgyújtási tilalom térkép segíti az informálódást a tilalom alá eső erdőterületekről.

A Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság figyelmeztetése szerint a legnagyobb veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz. A szabadban keletkezett tüzek 99 százalékát emberek okozzák. Belterületen a kerti zöldhulladék elégetésére csak ott van lehetőség, ahol van kifejezetten erre vonatkozó rendelete az önkormányzatnak.

A szabadban meggyújtott tüzet soha ne hagyjuk felügyelet nélkül és minden esetben gondoskodjunk megfelelő mennyiségű oltóanyagról! Mindig legyen nálunk a tűz oltására alkalmas kézi szerszám, és csak akkora tüzet gyújtsunk, amekkorát folyamatosan felügyelet alatt tudunk tartani! Tájékozódjunk a várható időjárásról, mert a szél kedvez a tűz gyors továbbterjedésének! – figyelmeztet a katasztrófavédelem.

Tűz esetén haladéktalanul hívják a 112-es segélyhívószámot!

(Veszprém Megyei Kormányhivatal)