A csapadékmentes és enyhe időjárás miatt tűzgyújtási tilalmat rendelt el a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. Jelenleg az ország 7 megyében nem szabad tüzet gyújtani.

Veszprém megye teljes területén valamennyi erdőben és a fásításban, valamint azok kétszáz méteres körzetében tilos tüzet gyújtani, beleértve a kijelölt tűzrakó helyeket, valamint a kül- és belterületi ingatlanokat is. Tilos a parlag- és gazégetés is.
Az erdőben kirándulókat, a mezőgazdasági területeken dolgozókat, a közúton és vasúton utazókat arra kérte a katasztrófavédelem: fokozottan figyeljenek arra, hogy égő cigarettacsikket és dohányterméket ne dobjanak el, és azokat minden esetben oltsák el. A tűzvédelmi korlátozások megszegése bírsággal sújtható, amely – az okozott károk megtérítésén felül – az előidézett káresettől függően húszezer forinttól hárommillió forintig terjedhet.
Az aktuális tűzgyújtási tilalomról az www.erdotuz.hu vagy a www.katasztrofavedelem.hu honlapon tájékozódhatnak az érdeklődők. A honlapon interaktív tűzgyújtási tilalom térkép segíti az informálódást a tilalom alá eső erdőterületekről.

A Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság figyelmeztetése szerint a legnagyobb veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz. A szabadban keletkezett tüzek 99 százalékát emberek okozzák. Belterületen a kerti zöldhulladék elégetésére csak ott van lehetőség, ahol van kifejezetten erre vonatkozó rendelete az önkormányzatnak.

A szabadban meggyújtott tüzet soha ne hagyjuk felügyelet nélkül és minden esetben gondoskodjunk megfelelő mennyiségű oltóanyagról! Mindig legyen nálunk a tűz oltására alkalmas kézi szerszám, és csak akkora tüzet gyújtsunk, amekkorát folyamatosan felügyelet alatt tudunk tartani! Tájékozódjunk a várható időjárásról, mert a szél kedvez a tűz gyors továbbterjedésének! – figyelmeztet a katasztrófavédelem.

Tűz esetén a 112-es segélyhívószámot kell hívni haladéktalanul.

(Veszprém Megyei Kormányhivatal)