A Balaton közelsége a Veszprém megyei kormányablakok látogatottságán és a diákmunka-program népszerűségén is megmutatkozott a nyári turisztikai szezonban – számolt be sajtótájékoztatóján Takács Szabolcs kormánymegbízott a Veszprém Megyei Kormányhivatal legfrissebb ügyfélforgalmi adatairól.

2019. januártól szeptember második hetéig mintegy 400 ezer ügyfelet fogadtak a Veszprém megyei kormányablakok. Az év eleji 37-38 ezres ügyfélszámhoz képest július-augusztusban 50-55 ezer ügyfelet fogadtak az ügyfélszolgálatok, amelyek azonban a nyári szezonban is tartani tudták a 10 perc alatti várakozási időt – mondta el Takács Szabolcs. Hozzátette, hogy a személyi igazolvánnyal kapcsolatos ügyintézések száma a januárihoz képest duplájára nőtt a július-augusztusban, útlevelet pedig a január-áprilisi időszakban megszokott átlagosan havi 1300-hoz képest nyáron havonta közel 2000 ügyfél igényelt vagy újított meg a Veszprém megyei kormányablakokban.

Fotó: vehir.hu

A kormánymegbízott emlékeztetett arra: július 1-jétől újabb ügykörökkel bővült a kormányablakokban intézhető ügyek száma, ekkortól intézhetőek ugyanis külön hívógombbal a kormány Családvédelmi akciótervének elemei, amelyekkel kapcsolatosan eddig csaknem 4 ezren indítottak ügyet, vagy érdeklődtek a Veszprém megyei kormányablakokban. Szintén júliustól igényelhető az Európai Egészségbiztosítási Kártya, amelynek kiállítását július 1. és augusztus 31. között több mint 5100-an kérték a megyében. Ennek az okmánynak a segítségével az arra jogosultak az Európai Unió bármely tagállamában igénybe vehetik a magyar egészségbiztosítás terhére a szükséges orvos-egészségügyi alapszolgáltatásokat.

A Veszprém Megyei Kormányhivatal adataiból az is kiderül, hogy a megyei munkaadók és a fiatalok körében is rendkívül népszerű volt idén a Nyári diákmunka program, amelyre több száz munkáltató nyújtott be igényt. Idén 267 foglalkoztatónál csaknem 1200 diáknak sikerült elhelyezkednie megyei szinten több mint 200 millió forint összegű kormányzati támogatással. A program a Balaton partján az idegenforgalmi szezonban komoly segítséget jelentett a munkaadóknak, hiszen idén – a tavalyihoz hasonlóan – a mezőgazdaság, a turizmus és a vendéglátás területén is lehetőség volt diákkorú dolgozók foglalkoztatására a néhány napostól a két hónapos időintervallumig.

A nyári szezon a Veszprém megyei munkaerőpiaci helyzetre is hatással volt: ezekben a hónapokban a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás és a kereskedelem területének volt meghatározó a kereslete. Június, július, augusztus hónapokban több mint 2 ezer munkakereső kiközvetítése valósult meg eredményesen, közülük 1841 munkavállaló az elsődleges munkaerő-piacon állhatott munkába.

(Veszprém Megyei Kormányhivatal)