Nem lehet elég korán felismerni, hogy a saját hétköznapjainkban jelen lévő egyediségeknek, különlegességeknek értéke van. Ugyanazok a kultúránkból, hagyományainkból, szokásainkból adódó, számunkra sokszor természetesnek tűnő adottságok tartanak össze bennünket nemzetként, amelyek megkülönböztetnek másoktól – hangsúlyozta Takács Szabolcs kormánymegbízott a kilencedik „Szeresd a magyart!” általános iskolai vetélkedő megnyitóján.

A kormánymegbízott arról beszélt: fontos számon tartani ezen értékeinket, mert kellő megbecsülés híján félő, hogy veszendőbe mennek és akár örökre eltűnhetnek. „Ez a megbecsülés, a saját kultúránk iránti tisztelet a fő üzenete a 2012-ben elfogadott Nemzeti értékekről és hungarikumokról szóló törvénynek is, amely segít bennünket abban, hogy számon tartsuk nemzeti kincseink, örökségünk listáját.”- fogalmazott.

Takács Szabolcs úgy vélte: nem maradhat el a tudatosság és érdekeink érvényesítése sem e téren. A tudatosság abban, hogy nemcsak más kultúráját kell ismerni, tisztelni, hanem mindenekelőtt a sajátunkat. Hozzátette: érdekérvényesítésre van szükség a legkisebb helyi szinttől a legnagyobb európai színterekig a saját kultúránk védelme érdekében. „Hiszen a kultúrák összeolvadását hirdető hangokkal szemben Magyarország azt az álláspontot képviseli, hogy az erős nemzetek alkotják meg az erős Európát. Éppen ezért nemcsak azonos gyökereink – például a keresztény kultúra hagyományainak – védelme fontos, hanem az egyediségek fontosságának felismerése is.”

A kormánymegbízott szerint az erős magyar kulturális identitás elsősorban a kulturális hagyományaikra büszke helyi csoportok kezdeményezéseiből táplálkozhat. Ilyen kezdeményezés a Rőthy Mihály Német Nemzetiségi Általános Iskola tanárai, diákjai és Kislőd település közreműködésével kilencedik alkalommal megrendezett megyei hungarikum-verseny, a „Szeresd a magyart!” vetélkedő.

A „Szeresd a magyart!” versenyt Veszprém megye általános iskolái 7.-8. osztályos diákjai részére szervezi meg az intézmény évről évre május elseje környékén. A verseny célja hazánk értékeinek megismertetése, a nemzeti öntudat erősítése, a magyarság történelmének, hírességeinek, értékeinek bemutatása, valamint a csapatszellem erősítése és a környezettudatosságra nevelés. Az első fordulóban nevezett 52 csapat közül a helyszíni döntőbe 12 csapat került be, akik a Balaton-Felvidéki Nemzeti Park szakembereinek zsűrizése mellett vetélkednek a győzelemért.

(Veszprém Megyei Kormányhivatal)