A szakterületnek a kormányzati szándék szerinti erősödő presztízsét is reprezentálja Veszprém megye egyik legnagyobb agrár témájú kiállítása és vására. A vadásztársaságok és erdészetek több száz család megélhetését biztosítják Veszprém megyében, emellett a turizmuson keresztül komoly gazdasági erőt is képviselnek – mondta Takács Szabolcs kormánymegbízott a Pápai Agrárepxo Vadász Napján tartott megnyitó beszédében.

A kormánymegbízott hangsúlyozta: a Pápai Önkormányzat és a Nemzeti Agrárkamara érdeme, hogy évről évre komolyabb érdeklődés mellett és bővülő programkínálattal szervezik meg a Pápai Agrárexpot. Köszönetet mondott a Veszprém Megyei Vadászkamarának, hogy a megye szempontjából meghatározó vadászat társadalmi elfogadottságát is segítve, jelentős szakmai fórumként valósítja meg a Vadász Napot. A megyében működő mintegy félszáz vadásztársaság 62 vadászterületen vadászik – hangzott el. A Kormányhivatal 2900 vadászjegyet adott ki az illetékességi területén. Évek óta 2 és fél ezer körül van a külföldiek számára kiadott vadászati engedélyek száma, ami országos összehasonlításban is kiemelkedő. Veszprém megye természeti adottságaiból adódóan egyebek mellett a nagyvad-trófeák tekintetében is élen jár országos szinten.

A Veszprém Megyei Kormányhivatal kiváló szakmai kapcsolatot ápol a megyei vadászkamarával és erdőgazdaságokkal. Ezévben a hivatal együttműködési megállapodást írt alá a Veszprém Megyei Agrárkamarával.

A megnyitón Győrffy Balázs, a NAK elnöke emlékeztetett a Vadászkamara érdemeire a vadgazdálkodók, valamint az erdő- és mezőgazdálkodók közötti összhang megteremtésében. Mint mondta: a NAK Agrárkamarával közösen végzett munkája eredményeként még az idén létrejöhet az az új protokoll, amely komoly előrelépést jelenthez a vadkár-elbírálások területén.

Az expo Vadász Napján Takács Szabolcs kormánymegbízott átadta az Országos Magyar Vadászkamara érdemérmét Fodor Zoltánnak, a Hubertuszkereszt Gyémánt Fokozatát Dr. Zsédenyi Imrének, valamint a dúvadirtásért odaítélt elismeréseket a Marcal-medencei Tájegységs 508-as, a Bakonyi Tájegység 507-es, és a Balaton-felvidéki tájegység 513-as számú vadásztársaságainak.

A rendezvényen Hubertuszkereszt Arany kitüntetést vett át Sarkadi Nagy István, Nimród érmet pedig Vallner Gyula. A Veszprém Megyei Kormányhivatal saját standdal és a helyszíni ügyintézést lehetővé tévő Kormányablak busszal képviselteti magát a Pápai Agrárexpo mindkét napján.

(Veszprém Megyei Kormányhivatal)