.

SZERZŐDÉSES KATONA

Szeretnéd tudni milyen a bajtársi összetartozás? Szeretnél egy családias közösség tagja lenni? Nem tudod még, hogy középiskola után hogyan tovább?
Jelentkezz! Irány a Sereg! Vállalj szerződéses katonai szolgálatot a Magyar Honvédségben!
Állj a saját lábadra, tedd büszkévé a családodat, szolgáld a hazádat és szerezz tapasztalatot és mutasd meg mire vagy képes!

A szerződéses katonák határozott időre vállalnak katonai szolgálatot: első alkalommal legénységi beosztás esetén minimálisan 3 évre, tiszti és altiszti beosztás esetén 5 évre vállalhatsz szolgálatot, amelynek időtartama közös megegyezés alapján alkalmanként legfeljebb 10 évvel hosszabbítható meg. A szolgálat felső korhatára megegyezik a nyugdíjkorhatárral.
Kiszámítható, biztos anyagi juttatást szeretnél? Olvasd el, mi lehet biztosan a Tiéd, ha jelentkezel!

A szerződéses katona havonta fizetésként illetményre jogosult, melyet a honvédek jogállásáról szóló 2012. évi CCV. törvény (ismertebb nevén a Hjt. vagy szolgálati törvény) és a honvédek illetményéről és illetményjellegű juttatásairól szóló 7/2015. (VI. 22.) HM rendelet (illetményrendelet) alapján meghatározott mértékek határoznak meg.

Az illetményekről és járandóságokról részletes tájékoztatót itt olvashatsz.

ÖNKÉNTES TARTALÉKOS KATONA


Kipróbálnád magad katonaként? Száműzheted az egyhangúságot az életedből miközben tanulmányaid és munkád mellett is segíthetsz a Haza szolgálatában! Jelentkezz tartalékos katonának!

A hivatásos katonákon túl minden nemzet hadereje a felkészült és sokoldalú tartalék erőn nyugszik. Hazánknak is szüksége van olyan önkéntes tartalékosokra, akik civil foglalkozásuk vagy felsőfokú tanulmányaik mellett támogatják a honvédelem ügyét és veszélyhelyzetben sem riadnak vissza attól, hogy komoly segítséget nyújtsanak országuknak.

A kormány arra törekszik, hogy a munkáltatókat motiválja arra, hogy munkavállalóik önkéntes tartalékos katonai szolgálatot vállalhassanak. . Ennek megfelelően az önkéntes tartalékos katonai szolgálatot támogató munkáltató munkavállalójának tényleges katonai szolgálatteljesítési időtartamára, valamint az ezzel kapcsolatban kiadott pótszabadság időtartamára kompenzációra jogosult.

Önkéntes területvédelmi tartalékos szolgálat (ÖTT):
A kormány célja, hogy Magyarország megfelelő létszámú tartalékos erővel rendelkezzen. Ennek értelmében a meglévő tartalékos rendszert átalakítjuk, egy új önkéntes tartalékos szolgálati forma kialakításával, amely járásonként működő, tehát területi elven szervezett tartalékos egységeket jelent.

Ha eddig vonzott a katonaság, de vonakodtál a lakóhelyedtől rövidebb-hosszabb időre elszakadni, hogy kiképzésen/felkészítésen vegyél részt, akkor ez a szolgálati forma pont neked szól. Önkéntes területvédelmi tartalékos katonaként a saját járásodban erősítheted Magyarország védelmét.

Önkéntes műveleti Tartalékos szolgákat (ÖMT):
Béke időszakban akkor is lehetsz katona, ha ezt nem főfoglalkozásodnak szeretnéd tekinteni.
Az önkéntes műveleti tartalékos katona civil munkahelyének megtartása mellett önkéntes tartalékos szolgálatot teljesít belföldön és/vagy külföldön.

Ha önkéntes műveleti tartalékos katona leszel, tényleges szolgálatod során az alábbi feladatok ellátása során számít rád a Magyar Honvédség:

 • huzamosabb ideje feltöltetlen beosztások, vagy a misszióban résztvevők hazai munkája,
 • időszakosan jelentkező speciális feladatok,
 • katonai szaktudásod és civil képzettséged, illetve alkalmasságod figyelembe vételével külszolgálati feladatok,
 • természeti és ipari katasztrófahelyzetek elhárításában, azok megelőzésében, illetve következményeik felszámolásában.

Gyere el önkéntes tartalékos katonának, mert az ország és a Magyar Honvédség is számít Rád!

Nem kérünk sokat:

 • jelentkezz önkéntesen,
 • legyél magyar állampolgár, aki betöltötte a 18. életévét, de még nem érte el az öregségi nyugdíjkorhatárt (65. életév)
 • büntetlen előéletű és cselekvőképes vagy, állandó belföldi lakó- vagy tartózkodási helyed van,
 • a beosztáshoz meghatározott iskolai végzettséggel (szakképesítéssel) rendelkezel,
 • egészségileg, pszichológiailag és fizikailag alkalmas vagy.
  Az önkéntes tartalékosok szerződéskötési-, rendelkezésre állási díjra, tényleges szolgálati idejük alatt illetményre, továbbá természetbeni és ruházati ellátásra jogosultak.


Az illetményekről és járandóságokról részletes tájékoztatót itt olvashatsz.

(Veszprém Megyei Kormányhivatal)